Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Stovky ľudí upozorňovali na potláčanie ľudských práv v Číne a Hongkongu

Demonštrácia v Taiwane Zobraziť galériu (3)
Demonštrácia v Taiwane (Zdroj: SITA/AP Photo/Chiang Ying-ying)

TCHAJ-PEJ - Niekoľko stoviek osôb sa v nedeľu zhromaždilo v hlavnom meste Taiwanu Tchaj-pej, aby si pripomenuli 34. výročie potlačenia protestov na námestí Nebeského pokoja v Pekingu zo 4. júna 1989. Takisto upozorňovali na potláčanie ľudských práv v Číne a Hongkongu. TASR správu prevzala z agentúr AFP a DPA.

Taiwanská prezidentka Cchaj Jing-wen v nedeľu vyjadrila presvedčenie, že mladí ľudia v Číne budú jedného dňa môcť vyjadriť svoj názor bez strachu. "Sme presvedčení, že jedného dňa budú mladí ľudia v Číne slobodne spievať piesne. A budú môcť tvoriť s nadšením bez strachu," uviedla Cchaj Jing-wen na sociálnej sieti.

Demonštrácia v Taiwane
Zobraziť galériu (3)
Demonštrácia v Taiwane  (Zdroj: SITA/AP Photo/Chiang Ying-ying)

Výročie potlačenia protestov na námestí Nebeského pokoja si každoročne pripomínajú desaťtisíce ľudí sviečkovou manifestáciou vo Victoria Parku v centre Hongkongu, pripomína agentúra AFP. Peking však v roku 2020 v Hongkongu zaviedol to platnosti zákon o národnej bezpečnosti a toto spomienkové zhromaždenie bolo opakovane zakázané.

Hongkonská polícia v nedeľu večer uviedla, že zadržala 23 osôb vo veku 20 až 74 rokov na základe podozrenia z narušenia pokoja. Bolo medzi nimi aj niekoľko popredných prodemokratických aktivistov, píše AFP.

Demonštrácia v Taiwane
Zobraziť galériu (3)
Demonštrácia v Taiwane  (Zdroj: SITA/AP Photo/Chiang Ying-ying)

Taiwanská Rada pre záležitosti pevniny (MAC) v sobotu vyzvala Komunistickú stranu Číny, aby zreformovala svoj systém, zaistila dodržiavanie ľudských práv a prijal mier a rešpekt s cieľom zmierniť napätie v oblasti Taiwanského prielivu. MAC takisto od Pekingu žiada, aby zverejnil pravdu o zásahoch voči demonštrantom v roku 1989.

Viac o téme: Ľudské právaDemonštrácieČínaHongkongTaiwan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu