Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Turecko má (staro)nového prezidenta: Agentúry hlásia rozličné výsledky

Turecký prezident a prezidentský kandidát Recep Tayyip Erdogan
Turecký prezident a prezidentský kandidát Recep Tayyip Erdogan (Zdroj: TASR/AP)

ANKARA - Náskok súčasného tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana v nedeľnom druhom kole volieb hlavy štátu už hlásia obe tamojšie tlačové agentúry. Po zrátaní 88 percent hlasov dosiahol Erdogan podľa štátnej agentúry Anadolu 53-percentnú podporu, zatiaľ čo jeho vyzývateľa, opozičného kandidáta Kemala Kiličdarogla, podporilo 47 percent voličov, informuje správa agentúry AP.

Aktualizované 21:50

Erdogan už poďakoval voličom za odovzdané hlasy a povedal, že mu Turci zverili zodpovednosť vládnuť krajine ďalších päť rokov. Kiliçdaroglu označil dnešné voľby za najviac nespravodlivé za roky, ukázali však podľa neho vôľu ľudu zmeniť autoritársku vládu.

Aktualizované 21:30

Ruský prezident Vladimir Putin v nedeľu zablahoželal Recepovi Tayyipovi Erdoganovi k jeho       znovuzvoleniu do funkcie prezidenta Tureckej republiky. Informovala o tom agentúra AFP. "Vaše víťazstvo v týchto voľbách je logickým výsledkom vašej obetavej práce na čele Tureckej republiky, jasným dôkazom podpory tureckého ľudu pre vaše úsilie o posilnenie štátnej suverenity a realizáciu nezávislej zahraničnej politiky," uviedol Putin podľa webovej stránky Kremľa.

V tlačovej správe Kremľa sa tiež píše, že Putin zaželal Erdoganovi veľa úspechov, zdravia a pohody a vyjadril nádej, že dialóg o bilaterálnych vzťahoch bude pokračovať a že sa zrealizujú plánované projekty vrátane výstavby jadrovej elektrárne Akkavuyu na juhu Turecka a vytvorenia plynárenského hubu na tranzit zemného plynu na tureckom území.

Aktualizované 21:20

Kandidát opozície v prezidentských voľbách Kemal Kiličdaroglu v nedeľu večer vyjadril veľké obavy o budúcnosť Turecka po tom, ako sa úradujúci prezident Recep Tayyip Erdogan vyhlásil za víťaza druhého kola volieb. Kuličdaroglu v prejave vyzval svojich priaznivcov, aby pokračovali v boji za demokraciu v Turecku. Dodal, že voľby ukázali túžbu ľudí zmeniť autoritársku vládu, informovala agentúra AFP.

Britská stanica BBC, ktorej spravodajcovia Kiličdaroglov prejav bezprostredne sledovali, ho opísali ako "plamenný" - opozičný kandidát odsúdil autoritársky režim prezidenta Erdogana a voľby označil za nespravodlivé. Samotný Kiličdaroglu porážku v nich zatiaľ nepriznal, hoci o výsledku prezidentských volieb niet pochýb, konštatovala BBC. Kiličdarolu sa tiež poďakoval 25 miliónom tureckých občanov, ktorí ho volili. Publikum mu odpovedalo hlasným potleskom.

Aktualizované 20:38

Erdogan zaspieval víťaznú pieseň pred svojimi priaznivcami v Istanbule.

Aktualizované 20:20

V Afganistane vládnuce fundamentalistické hnutie Taliban v nedeľu večer zablahoželalo Recepovi Tayyipovi Erdoganovi k víťazstvu vo voľbách prezidenta Tureckej republiky, aj keď konečné oficiálne výsledky hlasovania ešte neboli zverejnené. Informovala o tom agentúra DPA. Úradujúci premiér vlády Talibanu mulla Muhammad Hasan Achund vo svojej reakcii uviedol, že dúfa v pokračovanie "priateľských vzťahov" s Tureckom, informoval spravodajský web Tolonews.

Hnutie Taliban je v Afganistane opäť pri moci od leta roku 2021, ale na medzinárodnej scéne sa mu nepodarilo získať uznanie. Druhé kolo prezidentských volieb sa konalo v deň, keď si Turecko pripomína 10. výročie začiatku protivládnych protestov, ktoré vypukli kvôli plánom súvisiacim so zrušením parku Gezi v Istanbule a ktoré sa neskôr sa rozšírili do celého Turecka. Šlo o najväčšiu vlnu občianskej neposlušnosti a protivládnych nepokojov za mnoho desaťročí tureckej histórie.

Do protestov sa zapojili najmä mladí ľudia. Ich hnutie síce nemalo vodcov ani program, ale milióny protestujúcich sa tri týždne domáhali väčšej miery slobody a dožadovali sa, aby mali prístup do tureckých médií, nad ktorými vláda vykonáva prísnu kontrolu. Ľuďom sa tiež nepáčila rastúca islamizácia tureckej spoločnosti. Prezident Erdogan obvinil protestujúcich zo snahy zvrhnúť jeho vládu. Vláda sa s protestujúcimi tvrdo vysporiadala, pričom pri policajných zásahoch zahynulo 11 ľudí a viac ako 8000 ich bolo zranených

Aktualizované 20:10

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán zablahoželal súčasnému tureckému prezidentovi Recepovi Tayyipovi Erdoganovi, ktorý sa v nedeľu večer vyhlásil za víťaza druhého kola prezidentských volieb. S odvolaním sa na server infostart.hu o tom informuje spravodajca TASR v Budapešti. "Gratulujem prezidentovi Erdoganovi k jeho nespochybniteľnému volebnému víťazstvu," napísal Orbán na Twitteri a po turecky dodal:  "Gratulujem, pán prezident!" Podľa servera maďarský premiér tak urobil ešte pred vyhlásením oficiálnych výsledkov. "Budeme vládnuť krajine ďalších päť rokov," povedal Erdogan svojim podporovateľom vo svojej domovskej štvrti v Istanbule. Ako uviedol, jeho víťazstvo "otvorilo dvere novému tureckému storočiu".
 

Aktualizované 19:44

Súčasný turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa v nedeľu vyhlásil za víťaza druhého kola prezidentských volieb, informuje správa agentúry AFP. "Budeme vládnuť krajine ďalších päť rokov," povedal Erdogan svojim podporovateľom vo svojej domovskej štvrti v Istanbule. Ako uviedol, jeho víťazstvo "otvorilo dvere novému tureckému storočiu"

Erdogan sa vyhlásil za víťaza volieb ešte pred sčítaním všetkých odovzdaných hlasov. Vo svojom prejave z volebného autobusu pred svojím domom sa tiež vysmieval svojmu súperovi, opozičnému lídrovi Kemalovi Kiličdaroglovi. "Jediným víťazom je dnes Turecko," vyhlásil Erdogan podľa agentúry AP. Predseda tureckého volebného úradu Ahmet Yener po sčítaní 54,6 percenta hlasov uviedol, že Erdogan vedie s 54,47 percentami pred opozičným lídrom Kiličdaroglom, ktorý dosiahol 45,53 percenta hlasov.

Aktualizované 19:27

Katarský šejk Tamím ibn Hamad Ál Sání v nedeľu podvečer zablahoželal svojmu "bratovi" Recepovi Tayyipovi Erdoganovi k víťazstvu v prezidentských voľbách v Turecku. Informovala o tom agentúra DPA. Status s blahoželaním bol na platforme Twitter zverejnený v čase, keď turecké štátne médiá informovali, že v počte hlasov získaných v druhom kole volieb Erdogan vedie nad opozičným lídrom Kemalom Kiličdaroglom. 

Tieto výsledky zverejnené tureckými médiami sú pritom len predbežné a neoficiálne: štátna tlačová agentúra Anadolu najnovšie - po sčítaní 98 percent hlasov - uviedla, že Erdogan získal 52,1 percenta hlasov, zatiaľ čo Kiličdaroglovi sa podarilo získať približne 47,9 percent hlasov. Podobné predbežné výsledky zverejnila aj proopozičná agentúra ANKA. 

Aktualizované 18:43 

Víťazstvo Erdogana vo voľbách hlavy štátu hlásia obe tlačové agentúry. Turecká agentúra ANKA blízka opozícii uviedla, že podľa predbežných výsledkov vedie Erdogan so ziskom 51 percent hlasov. Kiličdaroglu dosiahol podľa tejto agentúry 49-percentnú podporu. 

Podľa oboch tlačových agentúr bola volebná účasť približne 85 percent - mierne nižšia ako v prvom kole, keď prišlo k volebným urnám približne 87 percent oprávnených voličov.

Erdogan mal náskok

Podľa tureckej štátnej agentúry Anadolu vedie po zrátaní 55 percent hlasov súčasný prezident Recep Tayyip Erdogan so ziskom 55,8 percenta hlasov. Opozičného kandidáta Kemala Kiličdarogla podporilo podľa Anadolu 44,2 percenta voličov. 

Agentúra ANKA, blízka opozícii, však hlási vyrovnanejší súboj a náskok Kiličdaroglua. Ten podľa nej po zrátaní 52 percent hlasov dosiahol 51-percentnú podporu, pričom za Erdogana malo hlasovať približne 49 percent ľudí. Predbežné neoficiálne výsledky prináša správa agentúry AFP. V Turecku sa o 17.00 h miestneho času (16.00 h SELČ) zatvorili volebné miestnosti, v ktorých mohlo odovzdať svoje hlasy v druhom kole prezidentských volieb približne 64 miliónov voličov.

Za Erdogana hlasovalo 49,5 percenta voličov

V prvom kole, ktoré sa konalo 14. mája, ani jeden z kandidátov nedosiahol potrebnú nadpolovičnú väčšinu hlasov — za Erdogana hlasovalo 49,5 percenta voličov, Kiličdaroglu získal takmer 45 percent hlasov. Erdogan je predsedom vládnucej stredopravicovej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP) a ako premiér a prezident je v Turecku pri moci 20 rokov. Pred prvým kolom volieb bol podľa prieskumov favoritom práve Kiličdaroglu. Politickí analytici sú však teraz skeptickí a predpokladajú, že Kiličdaroglove šance poraziť Erdogana nie sú veľké.

Volebná účasť v 2. kole volieb dosiahla asi 85 percent

Predseda tureckého volebného úradu Ahmet Yener vyzval v nedeľu na trpezlivosť pri čakaní na výsledky  druhého kola prezidentských volieb. Uviedol, že do systému bolo doteraz zadaných približne 25 percent údajov. Agentúra DPA doplnila, že jeho vyjadrenia prišli po tom, ako štátna tlačová agentúra Anadolu a a proopozičná agentúra ANKA informovali o rozdielnych čiastkových výsledkoch.  

Kým Anadolu uviedla, že súčasný prezident Recep Tayyip Erdogan jasne vedie pred Kemalom Kiličdaroglom, ANKA označila ich súboj za nerozhodný. V súvislosti s tým poslanec opozičnej Republikánskej strany (CHP) Faik Öztrak obvinil agentúru Anadolu z manipulácie s tým, že volebný súboj sa javí ako veľmi tesný. Podľa oboch tlačových agentúr bola volebná účasť približne 85 percent - mierne nižšia ako v prvom kole, keď prišlo k volebným urnám približne 87 percent oprávnených voličov.

Viac o téme: VoľbyTurecko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu