Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

VOJNA na Ukrajine Deň štyristošesťdesiaty prvý (28. mája 2023)

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

MOSKVA/KYJEV - Kyjev v noci na nedeľu čelil najväčšiemu dronovému útoku od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu. Na ukrajinskú metropolu zaútočilo približne 40 "kamikadze dronov" iránskej výroby, uviedli tamojší predstavitelia. TASR správu prevzala z denníka The Guardian a agentúry AFP. Situáciu sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny 

VIDEO Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 458

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 458 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE 

21:50 Ruský veľvyslanec v Spojenom kráľovstve Andrey Kelin tvrdí, že zničením celých miest Rusko iba „pomáha“ ruskému ľudu v týchto regiónoch.

21:32 Raketové útoky v okupovanej Yuryivke, blízko Mariupolu.

21:10 Asi 80 ruských vojakov v okupovanom meste Lysyčansk v Luhanskej oblasti, ako aj asi 30 žoldnierov pri Bakhmute v Doneckej oblasti dezertovalo z bojiska, informoval generálny štáb 28. mája.

20:40 Skupina siedmich ruských vojakov, ktorí boli do vojny na Ukrajine naverbovaní vo väzniciach počas výkonu trestu, "utiekla aj so zbraňami od svojej vojenskej jednotky" v meste Soledar na Ruskom obsadenom území ukrajinskej Doneckej oblasti. Táto oblasť bola predtým pod kontrolou súkromnej polovojenskej Vagnerovej skupiny.  Ako s odvolaním sa na ruskú štátnu agentúru TASS informovala stanica Rádio Sloboda (RFE/RL), piatich dezertérov sa už podarilo chytiť, pričom troch z nich zadržali pod vplyvom alkoholu v kaviarni v meste Brianka v Luhanskej oblasti. 

20:20 Ukrajina nevstúpi do NATO, kým neskončí vojna. Fedir Venislavskyi, zástupca ukrajinského prezidenta v ukrajinskom parlamente, 28. mája povedal, že aliancia NATO pravdepodobne neprijme Ukrajinu, kým sa neskončí vojna s Ruskom.

19:40 Výbuchy hlási okupovaný Mariupol a Berdyansk.

19:00 Neznámi hackeri sa v sobotu nabúrali na webovú stránku rezidencie patriarchu moskovského a celej Rusi Kirilla v Peredelkine a zverejnili na nej texty v ukrajinčine - okrem iného aj modlitby za protiofenzívu ukrajinských ozbrojených síl a za Ukrajinu. Informovala o tom v nedeľu stanica Deutsche Welle (DW). 

Pod textom modlitby za protiútok bola zverejnená definícia ukrajinských ozbrojených síl: uvádza sa v nej, že ide o "vojenskú formáciu, ktorá má podľa ústavy za úlohu obranu Ukrajiny, ochranu jej suverenity, územnej celistvosti a nedotknuteľnosti"

18:00 Rusko sa umiestnilo na 8. mieste na svete z hľadiska počtu ľudí v otroctve. Podľa Global Slavery Index dnes žijú v otroctve takmer 2 milióny Rusov. Autori štúdie vysvetľujú pojem „moderné otroctvo“ pomerne široko, pričom ním myslia akékoľvek „prípady vykorisťovania, keď človek nemôže odmietnuť alebo odísť z dôvodu vyhrážok, násilia, nátlaku, zneužitia moci alebo podvodu“.

17:15 Alkoholik Medvedev sa zobudil a rozhodol sa začať svoj deň vyhrážkami. "Starý blázon senátor Lindsey Graham povedal, že USA nikdy neboli úspešnejšie v míňaní peňazí ako v zabíjaní Rusov. Mýlil sa, keď to povedal. V jeho milovanej Amerike sú nielen obyčajní ľudia bežne vraždení, ale aj špinavé peniaze sa míňajú na zabíjanie senátorov. Nech si spomenie na smutný osud Roberta Kennedyho, Hueyho Longa, Clementa Carlosa Pinckneyho, Johna Miltona Elliotta, Wayna Owensa a ďalších amerických politikov,“ napísal na svojom telegrame.

16:30 Saudská Arábia obvinila Rusko z porušenia záväzku znížiť ťažbu ropy - WSJ.

16:00 Ruské štátom podporované médiá a podnikateľské skupiny vyzvali Kremeľ, aby pre Rusov povolil šesťdňový pracovný týždeň. Dôvodom sú zvýšené ekonomické výdavky na vedenie "špeciálnej vojenskej operácie", ako Moskva nazýva vojnu na Ukrajine. 

15:25 Takto vyzerá okupantmi zničený Bakhmut.

15:00 Volodymyr Zelenskyy venoval na svojom kanáli ďakovný príspevok letectvu Ukrajiny a záchranárom.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu