Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Ministri obrany severoeurópskych krajín hovorili o posilnení bezpečnosti

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

VARŠAVA - Ministri a predstavitelia obrany z 12 severoeurópskych krajín v pondelok v Poľsku diskutovali o posilnení odstrašujúcich prvkov a obrany na východnom krídle Severoatlantickej aliancie. Hovorili aj o posilnení ukrajinskej obrany. Informuje agentúra AP.

Schôdzka tzv. Severnej skupiny sa uskutočnila vo vojenskom zariadení v meste Legionowo neďaleko Varšavy. Neformálna skupina združuje severoeurópske krajiny NATO a EÚ, s cieľom rozvíjať obrannú spoluprácu v regióne.

Poľský minister obrany Mariusz Blaszczak po stretnutí povedal, že "veľmi dobré" rokovania boli zamerané na posilnenie bezpečnosti 12 severoeurópskych krajín. Zvýraznil dobrú spoluprácu s Britániou a Švédskom, ktoré majú podľa neho podobné názory na hrozby prichádzajúce z Ruska.

Hľadanie spoločných riešení

"Hľadáme spoločné riešenia na zaistenie bezpečnosti," povedal šéf poľského rezortu obrany. Dodal, že snaha Poľska získať lietadlá včasnej výstrahy od Švédska pokročila. Prítomní ministri a predstavitelia obrany na schôdzke diskutovali aj o prípravách na júlový summit NATO v litovskom Vilniuse a o návrhoch Poľska na toto zasadnutie, priblížil Blaszczak.

Členmi tzv. Severnej skupiny sú Holandsko, Nemecko, Dánsko, Fínsko, Island, Nórsko, Švédsko, Poľsko, Estónsko, Lotyšsko, Litva a Spojené kráľovstvo, ktoré v roku 2010 iniciovalo vznik zoskupenia.
 

Viac o téme: NATOPoľskoUkrajinská obrana
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu