Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Voľby v Turecku: Zisk Erdogana klesol pod 50 percent, je pripravený na druhé kolo

Turecký prezident a prezidentský kandidát Recep Tayyip Erdogan a jeho manželka Emine Zobraziť galériu (4)
Turecký prezident a prezidentský kandidát Recep Tayyip Erdogan a jeho manželka Emine (Zdroj: TASR/AP)

ISTANBUL - Prezidentské voľby v Turecku sa zrejme rozhodnú až v druhom kole. Úradujúci prezident Recep Tayyip Erdogan po sčítaní takmer 90 percent hlasov vedie v nedeľňajšom hlasované len so ziskom 49,94 percenta. Informujú údaje tureckej štátnej agentúry Anadolu.

aktualizované 12:50 Spočítaných je 99,4 % hlasov, krajina smeruje k druhému kolu volieb.

Prezidentské voľby v Turecku zrejme smerujú k druhému kolu. Prezident Recep Tayyip Erdogan, ktorý vládne v krajine pevnou rukou už 20 rokov, má totiž v pondelok náskok pred svojím hlavným súperom Kemalom Kiličdaroglom, ale nedosahuje počet hlasov potrebný pre víťazstvo už v prvom kole, uvádza tlačová agentúra AP.

Po sčítaní 99,4 percenta hlasov odovzdaných v Turecku a 84 percent hlasov zo zahraničia získal Erdogan 49,4 percenta a jeho súper Kiličdaroglu dostal 45 percent, informoval novinárov šéf Najvyššieho volebného výboru Ahmet Yener. Tretí prezidentský kandidát, nacionalistický politik Sinan Ogan, mal 5,2 percenta.

aktualizované 7:45 Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan je presvedčený, že svoj post obháji už v prvom kole prezidentských volieb. Má vraj jasný náskok. Povedal to podľa agentúry Reuters v noci na dnes v prvom vystúpení po zatvorení volebných miestností. Agentúry však zatiaľ odhadujú, že ani Erdogan, ani jeho hlavný konkurent - kandidát opozície Kemal Kiliçdaroglu - nezískajú nadpolovičnú väčšinu hlasov, a druhé kolo tak bude potrebné. Kiliçdaroglu má za to, že v ňom vyhrá.

Väčšina predvolebných prieskumov favorizovala Kiličdarogla

Podľa Anadolu opozičný prezidentský kandidát Kemal Kiličdaroglu získal 44,3 percenta hlasov. Ak žiadny kandidát nezíska absolútnu väčšinu v prvom kole hlasovania, 28. mája sa uskutoční druhé kolo bude. 

archívne video Prezidentka Čaputová o voľbách na Slovensku

Prezidentka Čaputová o voľbách na Slovensku (Zdroj: TASR/František Iván)

Kiličdaroglu však už predtým údaje zverejňované agentúrou Anadolu spochybnil a na Twitteri deklaroval, že vo vedení je on. "Fikcia, ktorá sa začínala na 60 percentách, teraz klesla pod 50 percent,“ napísal Kiličdaroglu. Rovnako ako Erdogan vyzval pozorovateľov, aby dohliadli na sčítanie hlasov až do konca. "Dnes v noci nebudeme spať," dodal.

Prezidentské a parlamentné voľby v Turecku
Zobraziť galériu (4)
Prezidentské a parlamentné voľby v Turecku  (Zdroj: TASR/AP)

Agentúra DPA pripomína, že Anadolu zvykne najskôr zverejňovať výsledky sčítania hlasov z oblastí, kde je favoritom Erdogan. Erdogan označil vyjadrenia opozície počas prebiehajúceho sčítania hlasov za "kradnutie" odhodlania tureckého ľudu. Väčšina predvolebných prieskumov mierne favorizovala Kiličdarogla s tým, že by mohol eventuálne zvíťaziť už v prvom kole volieb.

Muž stojí pred portrétom s podobizňou tureckého prezidentského kandidáta Kemala Kiličdarogla
Zobraziť galériu (4)
Muž stojí pred portrétom s podobizňou tureckého prezidentského kandidáta Kemala Kiličdarogla  (Zdroj: TASR/AP)

Prípadné druhé kolo volieb sa uskutoční 28. mája

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v noci na pondelok uviedol, že "jasne vedie" v nedeľňajších voľbách, ktorých výsledky sa stále sčítavajú. Zároveň dodal, že je pripravený aj na druhé kolo volieb, ak to bude potrebné, informuje správa agentúry AFP.

"Z celého srdca verím, že budeme aj ďalších päť rokov slúžiť nášmu národu," uviedol Erdogan. "Ešte nevieme, či sa voľby skončia v prvom kole, no ak nás ľudia pošlú do druhého kola, budeme to rešpektovať," vyhlásil turecký prezident.

Podľa údajov tureckej štátnej agentúry Anadolu vedie Erdogan po sčítaní 96 percent hlasov vo voľbách so ziskom 49,4 percenta hlasov. Druhý je opozičný prezidentský kandidát Kemal Kiličdaroglu so 44,9 percentami hlasov. Na víťazstvo v prvom kole musí jeden z kandidátov získať viac než 50 percent hlasov. Ak sa tak nestane a druhé kolo sa uskutoční, stane sa tak vôbec prvýkrát v dejinách Turecka, uvádza AFP.

"Ak náš národ povie druhé kole, toto druhé kole jednoznačne vyhráme... Vôľa na zmenu v spoločnosti je vyššia než 50 percent," uviedol Kiličdaroglu. Opozícia pritom obvinila vládu, že zámerne spomaľuje sčítavanie hlasov v okrskoch, v ktorých má Kiličdaroglu podporu. Prípadné druhé kolo volieb sa uskutoční 28. mája.
 

Viac o téme: VoľbyTureckoRecep Tayyip Erdogan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu