Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

V Turecku sú známe predbežné výsledky volieb! Obháji Erdogan dlhoročné líderstvo?

Na snímke turecký prezident Recep Tayyip Erdogan Zobraziť galériu (4)
Na snímke turecký prezident Recep Tayyip Erdogan (Zdroj: TASR/AP)

ANKARA - Prvé čiastkové výsledky nedeľňajších volieb v Turecku naznačujú, že prezident Recep Tayyip Erdogan má solídny náskok pred svojím hlavným súperom, opozičným kandidátom Kemalom Kiličdaroglom. Po zrátaní hlasov z takmer 20 percent volebných miestností o tom informovali turecké štátne médiá, píše agentúra AP.

aktualizované 21:30 Po spracovaní viac ako 71 % hlasovacích lístkov v prezidentských voľbách v Turecku vedie Erdoğan s 50,97 % hlasov, jeho hlavný rival Kılıçdaroğlu získava 43,22 % hlasov.

Predbežné výsledky

Na základe týchto čiastkových predbežných výsledkov získal Erdogan zhruba 55 percent odovzdaných hlasov, zatiaľ čo Kiličdaroglu 39 percent, informovala tlačová agentúra Aanadolu. Hovorca Kiličdaroglovej strany však varoval, že ide len o predbežné výsledky. Správy, ktoré prichádzajú z jednotlivých volebných okrskov sú podľa neho naopak "mimoriadne pozitívne" pre opozíciu. 

Ak by žiaden z prezidentských kandidátov nezískal viac než 50 percent hlasov, o víťazovi sa rozhodne až v druhom kole hlasovania, ktoré sa uskutoční 28. mája. Svoje hlasy mohlo v nedeľňajších prezidentských a parlamentných voľbách odovzdať približne 64 miliónov voličov, pričom sa vopred očakávala veľmi vysoká účasť. 

Prezidentské a parlamentné voľby v Turecku
Zobraziť galériu (4)
Prezidentské a parlamentné voľby v Turecku  (Zdroj: TASR/AP)

Erdogan prisľúbil, že bude rešpektovať demokratické rozhodnutie voličov

Išlo o prvé voľby, v ktorých sa Erdogan o úrad hlavy štátu neuchádzal ako favorit. Predvolebné prieskumy totiž naznačovali veľmi tesný súboj medzi ním a sekulárnym opozičným vodcom Kemalom Kiličdaroglom. Podľa niektorých prieskumov by mohol Kiličdaroglu dokonca prekonať 50-percentnú hranicu potrebnú na víťazstvo už v prvom kole volieb.

Prezidentské a parlamentné voľby v Turecku
Zobraziť galériu (4)
Prezidentské a parlamentné voľby v Turecku  (Zdroj: TASR/AP)

Erdogan vopred prisľúbil, že bude rešpektovať akékoľvek demokratické rozhodnutie voličov. Na strane opozície sa totiž objavili obavy, že by tak v prípade svojej prehry urobiť nemusel. Spoločný kandidát šestice opozičných strán Kiličdaroglu prisľúbil, že ak sa mu podarí zvíťaziť, obnoví v Turecku demokraciu po rokoch autoritatívnej vlády Erdogana a jeho islamistickej strany. V posledných voľbách vyhral Erdogan s náskokom 52,5 percenta a účasť predstavovala viac než 86 percent.

Kilicdaroglu tvrdí, že vedie nad Erdoganom, sčítavanie hlasov pokračuje

Turecký opozičný prezidentský kandidát Kemal Kiličdaroglu v nedeľu večer deklaroval, že vedie nad súčasným prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom. Čiastkové predbežné výsledky nedeľňajších volieb zverejňované štátnymi médiami naopak naznačujú, že výrazný náskok má zatiaľ Erdogan.

"Vedieme," napísal na Twitteri Kiličdaroglu po zverejnení týchto prvých čiastkových výsledkov. Odvolal sa pri tom na vlastné zrátavanie hlasov, ktoré paralelne uskutočňuje jeho strana, informuje agentúra AFP. Spolupracovníci opozičného kandidáta predtým obvinili štátnu tlačovú agentúru Anadolu z manipulácie spravodajstva o výsledkoch volieb. 

Turecká štátna tlačová agentúra Anadolu uvádza, že po zrátaní necelých 50 percent hlasov vedie Erdogan so ziskom viac než 52 percent hlasov pred Kiličdaroglom, ktorý má zatiaľ približne 41 percentnú podporu. AFP však pripomína, že ide o veľmi čiastkové výsledky, ktoré sa môžu ešte výrazne zmeniť. Väčšina zrátaných hlasov, z ktorých vychádzala Anadolu totiž zrejme pochádza z výrazne provládnych oblastí. 

Erdoganov náskok sa pritom s pribúdajúcim počtom sčítaných hlasov znižuje, uvádza AFP. Hovorca Kiličdaroglovej strany sa vyjadril, že správy prichádzajú z jednotlivých volebných okrskov sú naopak "extrémne pozitívne" pre opozíciu. Tá podľa neho začne zverejňovať vlastné čísla, keď bude otvorený dostatočný počet hlasovacích urien na to, aby to malo význam pre celkový výsledok hlasovania. 

Väčšina predvolebných prieskumov mierne favorizovala Kiličdarogla s tým, že by mohol eventuálne zvíťaziť už v prvom kole volieb. Ak by žiaden z prezidentských kandidátov nezískal viac než 50 percent hlasov, o víťazovi sa rozhodne až v druhom kole hlasovania, ktoré sa uskutoční 28. mája. 

Viac o téme: VoľbyTureckoRecep Tayyip Erdogan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu