Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Ďalší masaker s pištoľou v ruke: Muž začal streľbu uprostred nákupného centra, na mieste sú aj mŕtvi!

Ľudia držia ruky nad hlavami, keď vychádzajú po streľbe z nákupného centra v meste Allen pri Dallase Zobraziť galériu (3)
Ľudia držia ruky nad hlavami, keď vychádzajú po streľbe z nákupného centra v meste Allen pri Dallase (Zdroj: TASR (AP Photo/LM Otero))

DALLAS - Viacero ľudí postrelil v sobotu ozbrojený muž v nákupnom centre v americkom štáte Texas. Streľba v meste Allen pri Dallase si podľa svedkov vyžiadala aj mŕtvych. Polícia však potvrdila len to, že jej príslušník útočníka zneškodnil. Informujú agentúry DPA, AP a Reuters.

Streľba sa odohrala pred budovou nákupného centra Allen Premium Outlets. Televízne zábery ukázali stovky nakupujúcich, ktorých z centra evakuovali. Na chodníkoch bolo vidno krv a biele plachty zrejme zakrývajúce telá.

Polícia oznámila, že do nemocníc previezli deväť osôb so strelnými zraneniami. Oblastná nemocničná sieť uviedla, že zranení majú päť až 61 rokov. Ich stav nezverejnili.

Tragédia

Republikánsky guvernér Texasu Greg Abbott označil sobotňajší čin za "nevýslovnú tragédiu". Vo vyhlásení tiež uviedol, že štát je pripravený poskytnúť pomoc miestnym úradom.

 Policajt hliadkuje počas evakuácie ľudí po streľbe v nákupnom centre
Zobraziť galériu (3)
Policajt hliadkuje počas evakuácie ľudí po streľbe v nákupnom centre  (Zdroj: TASR (AP Photo/LM Otero))

Ozbrojenec zabil v nákupnom centre v Texase osem ľudí

Osem ľudí zastrelil v sobotu v nákupnom centre v americkom štáte Texas ozbrojenec, ktorého zabil zasahujúci policajt. Sedem ďalších ľudí strelec zranil, traja z nich sú v kritickom stave. Oznámili to úrady v meste Allen pri Dallase, informuje agentúra  AP a televízia CNN.

Veliteľ mestského hasičského zboru Jonathan Boyd novinárom povedal, že na mieste činu prišlo o život sedem ľudí vrátane strelca. Dvaja ďalší zomreli po prevoze do nemocnice. Oblastná nemocničná sieť uviedla, že ošetruje osem zranených vo veku päť až 61 rokov. Mesto Allen sa nachádza asi 40 kilometrov severne od centra Dallasu, má približne 105.000 obyvateľov.

Počet tohtoročných strelieb sa blíži k 200

V Spojených štátoch dochádza tento rok v hromadným vraždám s ohromujúcou frekvenciou, v priemere približne raz za týždeň, vyplýva zo spoločnej analýzy agentúry AP a denníka USA Today. Sobotňajší útok je tiež 199. hromadnou streľbou v USA od začiatku roka 2023, ukazujú údaje skupiny Gun Violence Archive, ktorá takého činy definuje ako streľbu s najmenej štyrmi zranenými alebo zabitými ľuďmi, nerátajúc útočníkov.

Viac o téme: TragédiaZbraňStreľbaúmrtieUSA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu