Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Korunovácia kráľa Karola III.: TENTO kolos bude chrániť britské pobrežie! Mohutná vojnová loď je už na mieste

HMS Diamond
HMS Diamond (Zdroj: profimedia.sk)

LONDÝN – Metropola Veľkej Británie sa počas zajtrajšieho dňa stane dejiskom ďalšej korunovácie. Pri tejto príležitosti navštívi Londýn viac ako milión turistov. Bezpečnosť mesta je na prvom mieste , čo si uvedomujú aj všetky obranné zložky krajiny. V jednom z londýnskych prístavov bude počas ceremónie kotviť monštrum.

archívne video

Počas korunovácie britského panovníka Karola III. bude použitá koruna sv. Eduarda (Zdroj: Facebook/The Royal Family )

Ochrana kráľa a jeho rodiny je pre Britániu prvoradá. Ako dôkaz maximálneho zabezpečenia počas korunovácie kráľa Karola III., bude Londýn pod ochranou mohutnej bojovej lode. Informuje o tom britský The Sun. Armáda sa rozhodla zvoliť takúto formu ochrany pred možným útokom dronov. V prístave, kde sa Temža vlieva do mora, bude po celý čas kotviť pýcha britského námorníctva HMS Diamond.

Jej súčasťou je torpédoborec typu 45, ktorý má neuveriteľnú palebnú silu. Okrem toho je vybavená aj protiradarovým systémom, ktorý si poradí s raketami aj dronmi. Radary sú schopné lokalizovať a sledovať teleso o veľkosti golfovej loptičky, ktoré sa pohybuje trojnásobnou rýchlosťou zvuku.  Pokiaľ ide o viacnásobné ciele, radary sú schopné zamerať až 16 cieľov súčasne. 

Ochrana vzdušného priestoru

Britské námorníctvo potvrdilo, vojnová loď HMS Diamond bude kotviť v juhovýchodnom Londýne, aby zabezpečila bezpečnosť počas celej doby korunovácie a sprievodného programu. "Na spustenie protiraketového systému stačí vydanie rozkazu na stlačenie jediného tlačidla," informovalo námorníctvo. Loď je vybavená 48 raketami Sea Viper s dĺžkou 4,8 metra. Po vypustení dosahujú štvornásobnú rýchlosť zvuku.

Možné problémy s aktivistami 

Polícia však pripustila, že počas sprievodu nemôže rozpúšťať skupinky aktivistov s transparentmi. Malo by ísť o antimonarchistov a ekologických aktivistov Extinction Rebellion a Just Stop Oil, ktorí sa takisto pokúsia narušiť víkendové oslavy. Zástupca komisára Ade Adelekan prisľúbil, že každý, kto sa dopustí kriminálneho správania, alebo bude podozrivý zt páchania takéhoto činu, policajné orgány ihneď zatknú. "Na druhej strane sú však protesty v súlade so zákonom. Zasiahnuť budeme môcť len vtedy, keď dôjde k jeho porušeniu," vysvetlil. 

Pre tento víkend povolené

V centre Londýna bude v službe celkovo 11 500 policajtov. Rovnaký počet bol prítomný na štátnom pohrebe kráľovnej Alžbety. Akcia sa nazýva "Operation Golden Orb". Po prvýkrát budú počas štátnej udalosti použité aj kamery na rozpoznávanie tváre. Liberálne zákony však zakazujú používať ich na konkrétne osoby zo zoznamu teroristov či klimatických alebo antimonarchistických skupín. Počas víkendových udalostí to však nebude platiť. V prípade akéhokoľvek prerušenia alebo narušenia programu, dostala polícia výnimku a má dovolené zatýkať kohokoľvek, kto sa dopustí spáchania trestného činu.  


 

Viac o téme: KorunováciaPolícia Veľká BritániaKarol III.HMS Diamond
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu