Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Náboženská tolerancia je nevyhnutnosť

Dalajláma
Dalajláma (Zdroj: SITA)

NORIMBERG - Náboženská tolerancia je nevyhnutnosť a je tragické, že náboženské rozdiely vedú často ku krviprelievaniu, tibetský duchovný líder dalajláma to uviedol pred 7 000 norimberským zhromaždením.

"Všetky náboženstvá sú tu pre ľudí. Pretože ľudia sú rozdielni a majú rozdielne ciele, potrebujeme aj všetky rozdielne náboženstvá," uviedol pred vypredanou norimberskou arénou na juhu Nemecka.

Líder tibetskej iniciatívy Wolfgang Grader vyzval na väčšiu podporu pre Tibet. Podľa Gradera čelia Tibeťania oveľa väčším perzekúciám, ako za posledné obdobie. Viac ako 5 000 Tibeťanov je vo väzniciach, väčšinou nevinne. Nemecký komisár pre ľudské práva Guenter Nooke opätovne zdôraznil potrebu vyjednávania medzi čínskou vládou a tibetskými lídrami. Tento typ rokovaní je podľa Nooka možné zrealizovať iba pomocou diplomatických zručností a tlaku verejnosti.

Dalajláma má v nedeľu ešte na programe prejav v Bambergu. V pondelok po stretnutí so spolkovou ministerkou pre hospodársku spoluprácu a rozvoj Nemecka Heidemarie Wieczorek-Zeulovou vystúpi pred zhromaždením pri berlínskej Brandenburskej bráne.

Wieczoreková-Zeulová v piatok obhajovala svoje rozhodnutie stretnúť sa s dalajlámom počas jeho návštevy Nemecka. Týmto svojím rozhodnutím totiž rozhnevala predstaviteľov Číny. Plánované stretnutie sa neuskutoční v priestoroch ministerstva, ale v hoteli.

Na rozdiel od poslednej dalajlámovej návštevy sa duchovný líder nestretne s kancelárkou Angelou Merkelovou, pretože tá sa v súčasnosti nachádza v Latinskej Amerike. Nestretne sa ani ministrom zahraničných vecí Frankom-Walterom Steinmeierom či prezidentom Horstom Köhlerom, avšak Čína stále proti návšteve protestuje. Obviňuje totiž dalajlámu z nepokojov, ktoré v marci vypukli v Tibete.

Počas poslednej návštevy 72-ročného duchovného vodcu, prijala Merkelová dalajlámu v úrade kancelárky. Viedlo to k výraznému zhoršeniu vzťahov medzi Berlínom a Pekingom, ktoré sa podarilo napraviť iba nedávno. Po dalajlámovej návšteve Nemecka, ktorá sa začala vo štvrtok, by mal tibetský duchovný vodca navštíviť Veľkú Britániu, Austráliu, Spojené štáty americké a Francúzsko. Jeho trojmesačná púť sa skončí v polovici augusta, tesne pred ukončením olympijských hier v Pekingu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu