Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Belgicko zatklo Iračana podozrivého z vojnových zločinov v Bagdade

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRUSEL - Belgická polícia zatkla irackého prisťahovalca podozrivého z členstva v bunke teroristickej organizácie al-Káida. Informuje o tom tlačová agentúra AFP.

Muža zadržala polícia v stredu počas razie blízko mesta Antverpy. Bol identifikovaný iba iniciálkami O.Y.T. a dátumom narodenia v roku 1979. Mal sa podieľať na bombových útokoch autami v Bagdade v rokoch 2009-2010, informovala v piatok prokuratúra. Súd v piatok rozhodne o jeho väzbe pre obvinenia z "viacerých vrážd s teroristickým zámerom, z účasti na činnosti teroristickej skupiny, vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti".

Archívne video: Vyjadrenie prokurátora po rozhodnutí súdu o väzbe pre Renátu, ktorá je obvinená z terorizmu

Vyjadrenie prokurátora po rozhodnutí súdu o väzbe pre Renátu, ktorá je obvinená z terorizmu (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Iračan údajne patril k bunke al-Káidy "zodpovednej za viacero bombových útokov v tzv. Zelenej zóne (irackého) Bagdadu v rokoch 2009 a 2010, pri ktorých bolo zabitých najmenej 376 ľudí a zranených vyše 2300 ďalších osôb", uvádza sa vo vyhlásení prokuratúry. Medzi cieľmi bombových útokov autami boli budovy irackej vlády, dodala prokuratúra. Iračan žil v Belgicku od roku 2015 a vyšetrovanie proti nemu sa začalo v roku 2020.

Viac o téme: TerorizmusPolícia BelgickoIračanAll-Káida
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu