Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Pápež chce zastaviť produkciu kazetových munícií

Pápež Benedikt XIV
Pápež Benedikt XIV (Zdroj: SITA)

ŽENEVA - Pápež Benedikt XVI. v nedeľu vyzval vlády, aby prijali dostatočne účinnú medzinárodnú konvenciu na zákaz používania smrtiacich kazetových bômb.

Hlava katolíckej cirkvi to uviedla pred nadchádzajúcou veľkou medzinárodnej konferenciou v írskom Dubline, na ktorej dúfa, že sa zákaz podarí prijať. V pondelok sa začína 12-dňová diplomatická konferencia o medzinárodnom zákaze kazetovej munície. V Dubline sa zhromaždia zástupcovia viac ako 100 krajín sveta. Do 30. mája budú rokovať o globálnej dohode o zákaze kazetovej munície. Kazetová munícia predstavuje najväčšie nebezpečenstvo pre civilné obyvateľstvo.

"Dúfam, že vďaka zodpovednosti všetkých účastníkov dospejeme k silnému a dôveryhodnému medzinárodnému nástroju," povedal pápež pri poludňajšej modlitbe počas ktorej sa modlil za obete tohto typu výbušnín a ich rodiny. Podľa pápeža by sme nemali zabúdať na chyby z minulosti a snažiť sa predísť ich zopakovaniu.

Konferencie sa však nezúčastňujú najväčší výrobcovia a používatelia tohto typu zbraní, alebo krajiny, ktoré vlastnia ich najväčšie zásoby. Ide o Čínu, Indiu, Izrael, Pakistan, Rusko a USA.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu