Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Šéf talianskej diplomacie žiada ospravedlnenie: Urážky prišli zo strany Francúzska

Antonio Tajani
Antonio Tajani (Zdroj: SITA/AP Photo/Gregorio Borgia)

Francúzska vláda sa musí ospravedlniť, aby ukončila spor týkajúci sa vyhlásení na adresu Talianska, ktoré Rím považuje za urážlivé. V rozhovore zverejnenom v piatok to povedal taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani. Informuje o tom správa z agentúry Reuters.

Šéf talianskej diplomacie zrušil vo štvrtok plánovanú cestu do Paríža, pretože francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin sa podľa neho urážlivo vyjadril na adresu Talianska a jeho premiérky Giorgie Meloniovej.

Archívne video: Líderka strany Bratia Talianska Giorgia Meloniová so svojimi priaznivcami

Líderka strany Bratia Talianska Giorgia Meloniová so svojimi priaznivcami (Zdroj: Facebook/Giorgia Meloni)

"Minister zahraničných vecí si nemôže dovoliť spraviť to, čo spravil tento pán... Ak niekto niekoho bezdôvodne urazí, najmenej čo môže urobiť, je ospravedlniť sa. V tomto prípade urazil všetkých Talianov ako aj vládu a premiérku," uviedol Tajani pre taliansky denník Corriere della Sera.

Meloniová podľa Darmanina nie je schopná riešiť problém s migrantami

Darmanin predtým pre rozhlasovú stanicu RMC uviedol, že pravičiarka Meloniová "nie je schopná vyriešiť problém s migrantami“ a splniť tak svoj predvolebný sľub. Zároveň ju obvinil z klamania voličov, keď tvrdila, že dokáže ukončiť krízu súvisiacu s rastúcim počtom migrantov prichádzajúcich do Talianska na lodiach.

Prirovnal tiež Meloniovú k francúzskej líderke krajnej pravice Marine Le Penovej - politickej oponentke prezidenta Emmanuela Macrona. "Krajná pravica má zápornú vlastnosť - klamať obyvateľstvo," vyhlásil Darmanin.

Viac o téme: OspravedlnenieUrážkyTalianskoŠéf diplomacieAntonio TajaniGiorgia MeloniFrancúszsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu