Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

USA podporuje antiiránskych teroristov

(Zdroj: SITA)

TEHERÁN - Skupina zodpovedná za aprílový bombový útok plánovala vyhodiť do povetria aj ropovody na juhu Iránu.

V sobotu to uviedlo iránske ministerstvo pre spravodajskú službu. Irán zatkol 15 osôb a obvinil Spojené štáty americké a Britániu z výcviku a financovania skupiny zodpovednej za februárovú explóziu v mešite, pri ktorej zomrelo 13 osôb a ďalších viac ako 200 utrpelo zranenia.

"Zneškodniť ropovody bolo na agende tejto sabotážnej skupiny. Skupine dávali hodiny potápania americké spojky a zameriavali pre ňu ropovody v Perzskom zálive," s odvolaním sa na ministerstvo uviedli média.

Ministerstvo ďalej uviedlo, že disponuje relevantnými dokumentmi, na základe ktorých je možné identifikovať spojitosť medzi americkými bunkami a bunkami v židovskom režime a ich prepojenie s protiiránskymi teroristickými sieťami. "Po zavŕšení vyšetrovania použijeme voči USA a Británii právne a diplomatické opatrenia," dodáva vyhlásenie.

Trinásť obetí a vyše 200 zranených si vyžiadal aprílový výbuch v mešite v juhoiránskom meste Širáz, ktorý pôvodne oficiálne miesta označili za bezprecedentný.

K silnému výbuchu došlo v mužskej časti mešity okolo 9. hodiny večer (18:30 SEČ) po skončení večernej kázne prominentného miestneho duchovného. K útoku sa zatiaľ nikto neprihlásil. Inokedy pokojné mesto sa nenachádza v hraničnej zóne, ani v ňom nežijú žiadne významne zastúpené etnické alebo náboženské skupiny.

Irán pravidelne obviňuje Spojené štáty a Veľkú Britániu z podpory organizácií zameraných na destabilizáciu krajiny. Obe krajiny tieto obvinenia odmietajú.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu