Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Z vrcholu na samé dno: Progresívna starostka, aktivistka aj lesba svojím neúspechom prepísala dejiny USA

Lori Lightfootová Zobraziť galériu (2)
Lori Lightfootová (Zdroj: SITA/AP/Charles Rex Arbogast)

CHICAGO - Tretie najväčšie mesto USA je už mnoho rokov poznačené vysokou mierou kriminality. Veď nie náhodou tu úradoval aj známy mafián Al Capone. Bojovať sa proti nej rozhodla aj kandidátka na starostku. Kampaň bola postavená dobre, ale jej realizácia dopadla katastrofálne.

Lori Lightfootová sa v roku 2019 postarala o veľký zlom. V tom období sa jej ako prvej Afroameričanke podarilo zvíťaziť vo voľbách o nového starostu mesta. Ako píše NBC News, jej kampaň bola z veľkej časti postavená na boji proti kriminalite, čím získala na svoju stranu veľké množstvo obyvateľstva. Začiatkom marca tohto roku, keď prebiehali nové voľby, však úplne prepadla. 

Vallo oslavuje obhajobu primátorského mandátu v Bratislave (archívne video)

Vallo oslavuje obhajobu primátorského mandátu v Bratislave (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Starostka Chicaga Lori Lightfootová ukončila svoje pôsobenie a neúspešnú kandidatúru ako prvá černoška v meste, ktorá bola otvorená skupinám LGBTI. Podľa agentúry The Associated Press sa demokratke nepodarilo získať dostatok hlasov v súboji s ďalšími deviatimi kandidátmi, z toho sedem černošských. V minulosti víťazka tentoraz nepostúpila ani do druhého kola volieb. 

Len druhá v Chicagu 

Lightfootová je len druhou starostkou Chicaga, ktorá prehrala boj o znovuzvolenie. V roku 1983 sa to nepodarilo Jane Byrneovej. Svoju porážku priznala počas volebného dňa na večierku v centre Chicaga: "Je pravda, že voľby sme nevyhrali, ale aj napriek tomu tu stojím so vztýčenou hlavou." Funkčné obdobie Lori Lightfootovej sa končí 15. mája. Nepodarilo sa jej naplniť predvolebné sľuby. Kriminalita počas jej funkčného obdobia vzrástla, hoci opakovane tvrdila, že v roku 2022 medziročne klesala.

Lori Lightfootová, bývalá starostka Chicaga.
Zobraziť galériu (2)
Lori Lightfootová, bývalá starostka Chicaga.  (Zdroj: SITA/AP/Nam Y. Huh)

Počas pandémie bola chvíľu v kurze,  podarilo sa jej zvládnuť kritickú situáciu, no potom prišla smrť afroameričana Georgea Floyda v Minneapolise, ktorého zabil policajt bielej pleti. Následne sa po celom svete rozbehlo hnutie "Black Lives Matter", ktoré zasiahlo všetky vrstvy spoločnosti. 

Súčasný obraz 

Nepriaznivé hodnotenie Lightfootovej prudko vzrástlo medzi obyvateľmi Chicaga, ktorých už omrzelo násilie, krádeže áut, nepokoje v obchodoch a v uliciach mesta. Napriek tomu, že je úradujúcou starostkou, v nedávnych prieskumoch hlboko zaostáva. Pokiaľ ide o zločin, prieskum odhalil, že v Chicagu bolo v roku 2021 zaznamenaných najviac vrážd za posledných 25 rokov (797), a o 1 400 viac útokov so strelnými zbraňami ako v roku 2019. Nedávny prieskum uviedol, že 63 percent obyvateľov Chicaga sa necíti bezpečne. Na poste starostu ju vymení, taktiež afroameričan, Brandon Johnson. 
 

Viac o téme: VoľbyPrimárkyChicagoLori Lightfootová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu