Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Čína má viac informácií, ktoré by mohli objasniť pôvod KORONAVÍRUSU, tvrdí WHO

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ŽENEVA - Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) si je istá, že Čína má oveľa viac informácií, ktoré by mohli pomôcť určiť pôvod nového koronavírusu, spôsobujúceho ochorenie COVID-19. Vo štvrtok to uviedol šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus, ktorý zároveň vyzval Peking, aby sa okamžite podelil so všetkými relevantnými informáciami. Informuje o tom správa agentúry AFP.

"Bez úplného prístupu k informáciám, ktoré má Čína, sú na stole všetky možné hypotézy," vyhlásil Ghebreyesus na tlačovej konferencii v v Ženeve. Práve preto žiada Peking, aby v tejto oblasti spolupracoval. Zároveň zdôraznil, že zistiť príčinu či pôvod vírusu SARS-CoV-2 sa podarí len vtedy, keď Čína poskytne chýbajúce dáta.

Ghebreyesus na začiatku marca vyzval všetky krajiny, aby sa podelili o informácie, ktoré majú o pôvode ochorenia COVID-19. Urobil tak po tom, ako americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) naznačil, že koronavírus unikol z laboratória v čínskom Wu-chane.

Čína má viac informácií,
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Koncom marca sa však podľa AFP objavili nové dôkazy, ktoré odhalili, že niektoré vzorky pozitívne na covid odobraté na trhu vo Wu-chane obsahovali aj gény psíka medvedíkovitého. Tieto zvieratá sú schopné prenášať vírusy podobné SARS-CoV-2. Vedci však zatiaľ nedokážu s určitosťou potvrdiť, že ochorenie je zvieracieho pôvodu.

Incident v laboratóriu

Agentúra AFP pripomína, že riaditeľ FBI Christopher Wray pre americkú televíziu Fox News povedal, že "FBI už nejaký čas usudzuje, že za vznikom pandémie je s najväčšou pravdepodobnosťou možný incident v laboratóriu vo Wu-chane". Práve v tomto čínskom meste sa v roku 2019 koronavírus prvýkrát vyskytol.

Peking tieto tvrdenia poprel, pričom hovorkyňa čínskeho ministerstva zahraničných vecí Mao Ning uviedla, že pátranie po pôvode koronavírusu by malo byť vedeckou záležitosťou a nemalo by sa "politizovať".

Viac o téme: PandémiaPôvodČínaWHOKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu