Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Opozičného bieloruského politika Dzmitryjeva odsúdili na 18 mesiacov väzenia: Kandidoval proti Lukašenkovi

Andrej Dzmitryeu
Andrej Dzmitryeu (Zdroj: Twitter/ A Belarusian in Rome)

MINSK - Súd v Minsku vymeral vo štvrtok 18-mesačný väzenský trest bieloruskému opozičnému politikovi Andrejovi Dzmitryjevovi, ktorý v roku 2020 kandidoval v kontroverzných prezidentských voľbách proti úradujúcemu autoritárskemu prezidentovi Alexandrovi Lukašenkovi. Dzmitryjeva odsúdili za účasť na rozsiahlych protivládnych protestoch, ktoré vypukli bezprostredne po sporných voľbách, píše agentúra Reuters.

Dzmitryjev (41), ktorý stojí na čele opozičného hnutia Hovor pravdu, sa k účasti na protestoch priznal, informovala ľudskoprávna organizácia Viasna.

Lukašenko je v Bielorusku pri moci od roku 1994. Jeho víťazstvo vo voľbách v roku 2020 vyvolalo v krajine nevídané masové protesty. Podľa bieloruskej opozície a západných krajín boli tieto voľby sfalšované. Bieloruské úrady uväznili tisíce účastníkov protestov a s mnohými vo väzbe zle zaobchádzali a mučili ich.

Skončil štrvtý

Dzmitryjev skončil v týchto voľbách podľa oficiálnych výsledkov na štvrtom mieste so ziskom 1,2 percenta hlasov. Podľa nezávislých pozorovateľov nebolo hlasovanie slobodné ani spravodlivé, pričom Európska únia uvalila na Minsk sankcie za "represie a falšovanie volieb", pripomína DPA.

V Bielorusku odvtedy prebiehajú represie voči odporcom Lukašenka, pričom tisíce ľudí už z tejto krajiny utiekli do zahraničia. Ľudskoprávne organizácie tvrdia, že v Bielorusku je v súčasnosti za mrežami približne 1500 politických väzňov.
 

Viac o téme: BieloruskoAlexander LukašenkoAndrej Dzmitryeu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu