Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Nešťastné týždne v Afganistane: Silné dažde a zemetrasenia si vyžiadali 21 obetí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Thinkstock.com)

ISLAMABÁD - Najmenej 21 ľudí zomrelo a ďalších 102 utrpelo zranenia v uplynulých dvoch týždňoch v Afganistane v dôsledku silných dažďov a zemetrasení. Informovala o tom stredajšia správa z agentúry DPA.

Hovorca afganského ministerstva pre zvládanie prírodných katastrof uviedol, že v dôsledku nepriaznivého počasia bolo poškodených viac ako 2600 domov a uhynuli aj stovky zvierat. Podľa oficiálnych údajov voda zničila tisíce akrov úrody.

Archívne video: Zemetrasenie s magnitúdou 6,1 postihlo v stredu skoro ráno časti husto obývaných oblastí Afganistanu a Pakistanu

Zemetrasenie s magnitúdou 6,1 postihlo v stredu skoro ráno časti husto obývaných oblastí Afganistanu a Pakistanu (Zdroj: Twitter/)

Sezónne záplavy postihujú Afganistan každoročne. Avšak desaťročia konfliktov spolu s poškodzovaním životného prostredia a nedostatočnými investíciami do znižovania rizika katastrof prispeli podľa OSN k zvyšovaniu zraniteľnosti afganskej populácie voči prírodným katastrofám.

Afganistan sa zmieta v hlbokej humanitárnej kríze. OSN varuje, že bez poskytnutia humanitárnej pomoci miliónom ľudí hrozí hladomor. Od prevzatia moci radikálnym hnutím Taliban v auguste 2021 je zároveň táto krajina z veľkej časti izolovaná od medzinárodného finančného systému.

Viac o téme: ObeteNešťastieSilné daždeZemetrasenie Afganistan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu