Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Odborári od vlády chcú splnenie požiadaviek, inak ju vyzývajú na odchod

Protesty proti zvýšeniu veku odchodu do dôchodku v Česku. Zobraziť galériu (3)
Protesty proti zvýšeniu veku odchodu do dôchodku v Česku. (Zdroj: TASR/Barbora Vizváryová)

PRAHA - Odborári žiadajú českú vládu, aby s nimi diskutovala o podobe dôchodkovej reformy, viedla "skutočný sociálny dialóg" a bránila záujmy českých občanov aj v európskych štruktúrach. Ak kabinet Petra Fialu ich požiadavky nesplní, vyzývajú ju na odstúpenie a sú pripravení na ďalšie protesty. Uviedli to na stredajšom proteste proti zvýšeniu veku odchodu do dôchodku v 68 rokoch, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Predseda odborárskej organizácie KOVO zdôraznil, že pozývali aj zástupcov vlády. Podľa neho však majú strach, a preto v stredu odišli rokovať stovky kilometrov ďaleko. Kritizoval, že kabinet s nimi nediskutuje a "kašle na sociálny dialóg". "Chceme, aby vláda plnila svoje sľuby, ktoré dala pred voľbami," dodal. Protestujúcich podporil aj Ján Šlauka z Odborového zväzu KOVO na Slovensku. Kritizoval súčasný systém na Slovensku. "Dovoľte mi zakričať spolu s vami tu u vás: Nie 68 rokom, nie rastu veku odchodu do dôchodku!" vyhlásil Šlauka.

Protesty proti zvýšeniu veku odchodu do dôchodku v Česku.
Zobraziť galériu (3)
Protesty proti zvýšeniu veku odchodu do dôchodku v Česku.  (Zdroj: TASR/Barbora Vizváryová)

Rečnil aj Babiš

Jedným z pozvaných rečníkov bol aj expremiér a predseda opozičného hnutia ANO Andrej Babiš. Kritizoval vládu a premiéra Petra Fialu, ktorý sa s ním podľa jeho slov nestretol od prevzatia úradu. Zhromaždených odborárov vyzval, aby presviedčali svojich známych a zorganizovali veľký protest na Václavskom námestí alebo na Letnej. Iba tak s nimi podľa neho bude vláda komunikovať.

Protesty proti zvýšeniu veku odchodu do dôchodku v Česku.
Zobraziť galériu (3)
Protesty proti zvýšeniu veku odchodu do dôchodku v Česku.  (Zdroj: TASR/Barbora Vizváryová)

Protest podporil aj predseda Českomoravskej konfederácie odborových zväzov (ČMKOS) Josef Středula. Potešila ho prítomnosť zástupcov opozičných aj mimoparlamentných strán, pretože podľa jeho slov je dôležité v takýchto veciach sa spájať. Okrem predsedu hnutia ANO vystúpili aj zástupcovia hnutia SPD, Českej strany sociálnodemokratickej (ČSSD) či Komunistickej strany Čiech a Moravy (KSČM).

Premiér Petr Fiala rokuje s odbormi

Predseda mimoparlamentnej ČSSD Michal Šmarda vyzval českú politickú reprezentáciu, aby schválila minimálny dôchodok aspoň 13.000 českých korún. Ani takúto penziu podľa neho nemá 100.000 ľudí v Česku. Peniaze na dôchodky podľa neho sú. Priemer výdavkov na dôchodky je v ČR podľa neho osem percent, priemer EÚ je 12 percent. Premiér Petr Fiala na protest reagoval slovami, že s odbormi pravidelne rokuje na tripartite. Strany, ktoré neuspeli v parlamentných voľbách a ich zástupcovia na proteste vystúpili, podľa neho zneužili odbory.

Viac o téme: VládaOdboráriČesko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu