Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Aliancia vyhlásila vojnu hackerom

(Zdroj: SITA)

BRUSEL - Sedem členských krajín NATO podpísalo v stredu dohodu o založení výskumného centra na podporu boja proti útokom hackerov, ktorí sú rastúcou hrozbou pre vojenské a civilné internetové siete.

Centrum vznikne v Estónsku, ktoré bolo vystavené vlne útokov hackerov v roku 2007 po nezhodách Estónska s Ruskom pre premiestnenie sovietskeho vojnového pamätníka z centra hlavného mesta Estónska Tallinu. Mnohí obyvatelia tejto pobaltskej krajiny sú presvedčení, že za útokmi hackerov stál Kremeľ, no Moskva všetky obvinenia odmietla.

Ministri obrany Estónska, Litvy, Lotyšska, Nemecka, Talianska, Španielska a Slovenska podpísali dohodu, na základe ktorej poskytnú finančné prostriedky a zamestnancov pre potreby centra so sídlom v Tallinne. "Je to spoločná snaha spojiť tých najväčších odborníkov v oblasti internetovej bezpečnosti," povedal americký generál James Mattis, veliteľ NATO pre modernizáciu armádnych síl aliancie.

USA budú podporovať projekt ako pozorovatelia a ostatné členské krajiny sa možno pripoja neskôr. Centrum začne pracovať v auguste, hoci formálne sa má otvoriť až v roku 2009. "Vlaňajšie útoky proti Estónsku boli prinajmenšom počítačovým terorizmom," povedal šéf centra major Raul Rikk. "Úlohou centra je vytvoriť nové možnosti boja proti počítačovým útokom."

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu