Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Si Ťin-pching ukončil návštevu Ruska a odletel z Moskvy

Si Ťin-pching a Vladmir Putin Zobraziť galériu (3)
Si Ťin-pching a Vladmir Putin (Zdroj: SITA/Pavel Byrkin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

MOSKVA - Čínsky prezident Si Ťin-pching odcestoval v stredu ráno z Moskvy a ukončil tak trojdňovú návštevu Ruska, počas ktorej absolvoval summit so šéfom Kremľa Vladimirom Putinom. Krátko na to odišiel aj japonský premiér Fumio Kišida z Kyjeva. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AP a AFP.

Si Ťin-pching odletel z moskovského letiska Vnukovo po tom, čo ho vyprevadila čestná stráž, ktorá zahrala ruskú a čínsku hymnu. Jeho návšteva Moskvy bola prejavom silnej politickej podpory ruskému prezidentovi, na ktorého vydal Medzinárodný trestný súd minulý týždeň zatýkací rozkaz pre deportáciu detí z Ukrajiny.

Si Ťin-pching a Vladmir Putin
Zobraziť galériu (3)
Si Ťin-pching a Vladmir Putin  (Zdroj: SITA/Pavel Byrkin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Si Ťin-pching počas pobytu v Moskve presadzoval čínsky mierový plán pre Ukrajinu, ktorý Západ už skôr zavrhol, a absolvoval so svojím ruským náprotivkom formálne a neformálne rokovania. Prezidenti po nich vydali spoločnú deklaráciu, v ktorej sa zaviazali k ďalšej strategickej spolupráci, rozvoju spolupráce v energetickom sektore, high-tech priemysle a iných sférach a k rozšíreniu používania ich mien pri spoločnom obchode, aby tak znížili závislosť od Západu.

Si Ťin-pching a Vladmir Putin
Zobraziť galériu (3)
Si Ťin-pching a Vladmir Putin  (Zdroj: SITA/Pavel Byrkin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Prezidenti ďalej uviedli, že rozšíria vojenskú spoluprácu a budú častejšie spoločne vykonávať námorné a vzdušné hliadky. Nepadla však nijaká zmienka o dodávaní čínskych zbraní Rusku, čoho sa obávali Spojené štáty a západní spojenci. V stredu ráno okrem toho opustil japonský premiér Kyjev, kam v utorok dorazil na vopred neohlásenú návštevu. Svojou cestou na Ukrajinu odvrátil časť pozornosti venovanej Si Ťin-pchingovej návšteve Ruska, uvádza AP.

Viac o téme: Návšteva RuskoVladimir PutinSi Ťin-pching
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu