Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Vláda chce emigrantov prilákať naspäť domov

Bulharský premiér Sergej Stanišev
Bulharský premiér Sergej Stanišev (Zdroj: SITA)

SOFIA - Bulharsko v utorok oznámilo, že nedostatok kvalifikovaných pracovníkov bude riešiť tak, že bude domov lákať desaťtisíce ľudí, ktorí po páde komunistického režimu odišli pracovať do zahraničia.

Premiér Sergej Stanišev uviedol, že hospodárska situácia sa významne zlepšila v porovnaní so začiatkom 90. rokov, kedy mnohí Bulhari odišli hľadať lepší život do cudziny. "Vstúpili sme do Európskej únie a náš hospodársky rast je stabilný," uviedol. Mnohé sektory bulharskej ekonomiky podľa jeho slov teraz pociťujú nedostatok pracovnej sily. "Musíme vytvoriť osobitnú politiku na udržiavanie úzkych vzťahov s emigrantmi a vytvoriť podmienky pre ich návrat."


Približne 500 tisíc Bulharov v súčasnosti žije v iných krajinách EÚ, 200 tisíc v Spojených štátoch, 45 tisíc v Kanade, 20 tisíc v Austrálii a podobný počet v Južnej Afrike. Stanišev povedal, že vláda bude venovať "osobitnú pozornosť" 50 tisícom Bulharov, ktorí študujú v zahraničí, aby sa po skončení štúdia vrátili domov. Na nedostatok kvalifikovaných pracovníkov sa sťažujú veľkí zamestnávatelia v sektoroch energetiky, stavebníctva a turizmu. Zamestnávatelia varujú, že nedostatok pracovníkov sa môže vystupňovať v najbližších rokoch, pretože sa plánujú veľké projekty v oblastiach infraštruktúry a energetiky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu