Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Odhalenie ťažkých strát Rusov: Taktika ukrajinskej armády sa opiera o TIETO zbrane

Zničený ruský tank
Zničený ruský tank (Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky)

KYJEV - Vojna na Ukrajine sa začala z pohľadu Ruska vyvíjať opačným smerom. Bleskové obsadenie nepriateľského územia a zvrhnutie vlády v Kyjeve ostali len na papieri. Ruské sily sa preto zamerali na pohraničné časti Ukrajiny, kde sa rozpútali tvrdé boje. Ani tam však nemajú na vrch. Ich problémom je ukrajinská taktika boja.

archívne video

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 386 (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine )

Putinova "špeciálna vojenská operácia" mala za cieľ obsadiť celé územie Ukrajiny. Po tom, ako ruskí vojaci nemohli dobyť hlavné mesto Kyjev, upriamili svoju pozornosť na konkrétne časti územia, predovšetkým východný región. Ukrajinskej armáde pomáhajú na jednej strane zbrane zo Západu, no veľmi účinná je aj prepracovaná bojová taktika.

Ukrajinský generálny štáb odhalil časť taktiky, ktorá má na svedomí viac ako 80 percent ruských strát. Ide o tzv. "smrtiacu sieť" (killnet), ktorá je úspešná najmä vďaka presným raketovým a delostreleckým systémom dodaným západnými krajinami. "Naučili sme sa organizovať úspešné útoky v kombinácii s raketovou a delostreleckou paľbou. Podľa štatistík je až 80 percent ruských strát, teda vojakov aj bojovej techniky, výsledkom našej práce," uviedol na Telegrame plukovník Serhij Baranov.

Zasiahnu skôr 

Plukovník ďalej vysvetlil efektivitu "ohnivej pästi", ktorú ukrajinská armáda používa proti Rusom „Nečakáme, kým nepriateľ zaháji paľbu. Lokalizujeme ich a zničíme ešte skôr, ako sú pripravení zasiahnuť. Spolupracuje s nami aj letectvo a pechota, uviedol plukovník, ktorý má na starosti raketové a delostrelecké systémy. Okrem toho dodal, že ohrozenie vlastných vojakov je vylúčené. „Postupujeme opatrne, aby nedošlo k stratám našich vojakov, ale aj civilného obyvateľstva. Rovnako berieme do úvahy aj ochranu infraštruktúry či budov,“ ozrejmil Baranov.

Na základe informácii z ukrajinského generálneho štábu agentúra Unian informuje, že Rusi prišli na Ukrajine už o 162-tisíc vojakov. Medzi tieto straty sa rátajú aj vojaci, ktorí pre zranenie už nie sú schopní bojovať.

 

 

 

Viac o téme: RuskoVojna na UkrajineTaktika boja
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu