Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Poľsko zadržalo deväť podozrivých zo špionáže pre Rusko

Mariusz Blaszczak Zobraziť galériu (2)
Mariusz Blaszczak (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

VARŠAVA - Poľská Agentúra pre vnútornú bezpečnosť (ABW) zadržala deväť členov ruskej špionážnej siete, ktorá pravdepodobne plánovala sabotáže v Poľsku a monitorovala železničné trate využívané na transport zbraní a pomoci Ukrajine, potvrdil vo štvrtok poľský minister vnútra Mariusz Kaminski.

Kaminski spresnil, že zatknutých bolo dovedna deväť ľudí, pričom troch z nich zadržali v stredu. Na tlačovej konferencii vo Varšave poľský minister vnútra ďalej dodal, že skupina pripravovala "sabotážne akcie zamerané na paralyzovanie dodávania výstroja, zbraní a pomoci Ukrajine".Agenti tajnej služby podľa neho zhabali aj kamery, elektronické zariadenia a GPS vysielače, ktoré podozriví plánovali umiestniť na transporty s pomocou pre Ukrajinu.

Mariusz Blaszczak
Zobraziť galériu (2)
Mariusz Blaszczak  (Zdroj: TASR - Oliver Ondráš)

Poľský minister obrany Mariusz Blaszczak zároveň naznačil, že skupina na územie krajiny prišla z Bieloruska - ruského spojenca, ktorý hraničí s členskou krajinou Severoatlantickej aliancie (NATO) Poľskom."Hrozba bola reálna," povedal Blaszczak pre poľský verejnoprávny rozhlas. O zadržaniach v stredu ako prvá informovala súkromná poľská rozhlasová stanica RMF s tým, že skupina zbierala informácie na juhovýchode Poľska.

Kamery boli nainštalované pozdĺž železničných tratí v Podkarpatskom vojvodstve

Kamery boli totiž nainštalované pozdĺž železničných tratí v Podkarpatskom vojvodstve v blízkosti letiska Rzeszów-Jasionka, ktoré je hlavným logistickým uzlom pre vojenskú a humanitárnu pomoc Ukrajine. Kaminski ďalej uviedol, že operácia v súvislosti s podozrivou špionážnou skupinou stále pokračuje a ďalšie podrobnosti budú zverejnené neskôr.

Viac o téme: ZadržanieŠpionážPodozrivíRuskoPoľsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu