Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Viceprezidentka Harrisová navštívi Ghanu, Tanzániu a Zambiu: Ide o súčasť snahy USA posilniť diplomatické vzťahy

Kamala Harrisová Zobraziť galériu (3)
Kamala Harrisová (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Harnik, Pool)

WASHINGTON -Americká viceprezidentka Kamala Harrisová ešte v priebehu marca navštívi tri africké krajiny. Ide o súčasť snahy USA posilniť diplomatické vzťahy na tomto kontinente.

Pôjde o Harrisovej prvú cestu na čierny kontinent od nástupu do funkcie pred viac ako dvoma rokmi. Navštívi Ghanu, Tanzániu a Zambiu 25. marca až 2. apríla. Má sa tak posliniť pozícia Washingtonu po decembrovom samite prezidenta Joa Bidena s partnermi z Afriky. Na tomto kontinente získavajú čoraz väčší vojenský a politický vplyv Čína a Rusko. 

Biden podpísal zákon, ktorým obnovil tzv. Zákon o pôžičke a prenájme (Lend-Lease Act)
Zobraziť galériu (3)
Biden podpísal zákon, ktorým obnovil tzv. Zákon o pôžičke a prenájme (Lend-Lease Act)  (Zdroj: SITA/AP Photo/Manuel Balce Ceneta)
       

Cieľom je preto "posilniť partnerstvo Spojených štátov v celej Afrike a podporiť spoločné úsilie v oblasti bezpečnosti a hospodárskej prosperity". Na pláne má stretnutie s prezidentmi všetkých troch krajín, pričom témou rozhovorov bude demokracia, hospodársky rast, potravinová bezpečnosť a dôsledky ruskej agresie na Ukrajine."Viceprezidentka bude presadzovať úsilie o rozšírenie prístupu k digitálnej ekonomike, podporovať prispôsobovanie sa zmene klímy či posilňovať obchodné väzby a investície," dodáva sa vo vyhlásení. Stretne sa aj s predstaviteľmi občianskej spoločnosti. Sprevádzať ju bude manžel Douglas Emhoff.

Viceprezidentka Harrisová navštívi Ghanu,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Senate Television via AP)

 Biden vlani v septembri vyzval, aby sa v Bezpečnostnej rade OSN zriadilo stále kreslo pre Afriku

Decembrový samit vo Washingtone bol prvý svojho druhu od roku 2014, keď sa africkí lídri stretli s Barackom Obamom. Jeho nástupca Donald Trump neprejavil záujmom o Afriku, ktorá sa po minuloročnej invázii Ruska na Ukrajinu stala "horúcim" diplomatickým bojiskom. Biden vlani v septembri vyzval, aby sa v Bezpečnostnej rade OSN zriadilo stále kreslo pre Afriku, podporil trvalú úlohu Africkej únie (AÚ) v skupine G20 a povedal, že plánuje návštevu subsaharskej Afriky - prvú návštevu prezidenta USA od roku 2015. Jeho manželka Jill Bidenová vo februári v Namíbii a Keni zopakovala záväzok pomôcť africkým krajinám získať silnejší hlas v OSN a iných medzinárodných orgánoch.

Viac o téme: Návšteva USAZambiaTanzániaGhanaKamala Harrisová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu