Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Británia zvýši výdavky na ozbrojené sily: Reaguje tým na Rusko a Čínu

Rishi Sunak Zobraziť galériu (2)
Rishi Sunak (Zdroj: SITA/AP/Tolga Akmen)

LONDÝN - Britský premiér Rishi Sunak v pondelok cestou do USA oznámil, že počas budúcich dvoch rokov zvýši výdavky Británie na zbrojenie o päť miliárd libier (5,66 miliardy eur).

 Zvýšenie výdavkov na zbrojenie je súčasťou zásadnej aktualizácie britskej zahraničnej a obrannej politiky. Sunak povedal, že Spojené kráľovstvo v "dlhodobejšom výhľade" zvýši výdavky na armádu na 2,5 percenta hrubého domáceho produktu (HDP), ale termín neuviedol. Londýn v súčasnosti dáva na ozbrojené sily tesne nad 2 percentá HDP, pričom vedenie armády žiada 3 percentá.

Peniaze sa navyše použijú aj na doplnenie britských zásob munície

Peniaze sa navyše použijú aj na doplnenie britských zásob munície. Zásoby sa stenčili po dodávkach Ukrajine brániacej sa proti Rusku. Časť financií pôjde aj na ponorky na jadrový pohon v rámci bezpečnostného paktu AUKUS (Británia, USA a Austrália).Sunak sa v pondelok v kalifornskom San Diegu stretne s americkým prezidentom Joeom Bidenom a austrálskym premiérom Anthonym Albanesem, aby potvrdili ďalší postup v rámci AUKUS. Uzavreli ho v roku 2021, v čase silnejúcich obáv z krokov Číny v Tichomorí.

Sunak sa v Belfaste usiloval získať podporu severoírskych strán pre novú dohodu
Zobraziť galériu (2)
Sunak sa v Belfaste usiloval získať podporu severoírskych strán pre novú dohodu  (Zdroj: SITA/Liam McBurney/Pool via AP)

Viac o téme: VýdavkyOzbrojené silyRuskoČínaVeľká BritániaRishi Sunak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu