Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

VOJNA na Ukrajine Deň tristoosemdesiaty štvrtý (13. marca 2023)

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

KYJEV - Prezident Peter Pavel navštívi Ukrajinu v apríli, dohodol sa na tom dnes pri telefonáte s ukrajinským náprotivkom Volodymyrom Zelenským. ČTK to oznámila Pavlova hovorkyňa Markéta Řeháková. Hlavy štátov spolu rokovali tiež o podpore Ukrajiny zo strany Českej republiky na nasledujúce mesiace. Situáciu na Ukrajine sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 382

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 382 (Zdroj: Fcaebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine )

ONLINE

22:00 Po roku totálnej vojny Ruska na Ukrajine niet na Západe pochýb o tom, že Ukrajina potrebuje vyhrať. Čína však vojnu sleduje, pretože zvažuje spôsoby, ako získať plnú kontrolu nad Taiwanom a zároveň podkopať dominanciu Západu, hovoria odborníci.

21:42 Rusko ostreľovalo Doneckú oblasť, pričom 1 zabil a 5 zranil.Ruské sily ostreľovali Avdiivku a Kostjantynivku v Doneckej oblasti raketometmi Uragan a delostrelectvom, pričom podľa regionálnej prokuratúry zabili jedného civilistu a zranili 5 ďalších.

20:30 Rada Európskej únie v pondelok o ďalších šesť mesiacov predĺžila sankcie voči osobám zodpovedným za podkopanie či ohrozenie územnej celistvosti, suverenity a nezávislosti Ukrajiny. V platnosti tak zostanú najmenej do 15. septembra 2023.

Sankcie EÚ sa týkajú celkovo 1473 jednotlivcov a 205 subjektov, ktoré majú zmrazené všetky aktíva na území EÚ a zamedzený prístup k ďalším finančným prostriedkom. Na fyzické osoby uvedené na sankčnom zozname sa vzťahujú aj cestovné obmedzenia.

20:21 Ukrajinský minister infraštruktúry Oleksandr Kubrakov v pondelok uviedol, že rozhodnutie Ruska predĺžiť dohodu o vývoze obilnín z ukrajinských čiernomorských prístavov iba o 60 dní je v rozpore s podpísaným dokumentom. Návrh Moskvy však neodmietol. 

"(Obilná) dohoda zahŕňa predĺženie najmenej o 120 dní, preto je pozícia Ruska predĺžiť dohodu len o 60 dní v rozpore s dokumentom podpísaným Tureckom a OSN," napísal Kubrakov na sociálnej sieti. "Čakáme na oficiálne stanovisko OSN a Turecka ako ručiteľov (čiernomorskej obilnej) iniciatívy," dodal.

Námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Veršinin v pondelok po rokovaniach s predstaviteľmi OSN v Ženeve oznámil, že Moskva nemá námietky proti ďalšiemu predĺženiu čiernomorskej obilnej dohody, no iba o 60 dní.

20:00  Britské kráľovské námorníctvo v pondelok oznámilo, že v britských teritoriálnych vodách v Lamanšskom prielive eskortovalo ruskú fregatu a tanker. Informuje o tom správa agentúry Reuters a vyhlásenia britského námorníctva zverejnenom na jeho oficiálnej stránke.

"Britská fregata typ 23 sprevádzala v nedeľu Rusov cez Lamanšský prieliv, keď mierili smerom k Severnému moru," uviedlo britské námorníctvo vo vyhlásení. Išlo o ruskú fregatu triedy admirál Kasatonov a jej sprievodný tanker. Podľa britského námorníctva sa obe ruské lode preplavili v stredu cez Gibraltársky prieliv a stále ich sprevádzajú vojenské plavidlá NATO.

19:30 Ulice v Bakhmute po invázii útočníkov.

19:00 Desiatky ukrajinských vojakov v pondelok dokončili v Španielsku štvortýždňový vojenský výcvik zameraný na obsluhu tankov Leopard 2A4. Celkovo sa na výcviku v severošpanielskom meste Zaragoza zúčastnilo 40 tankistov a 15 mechanikov, uviedla španielska armáda vo vyhlásení.

"Bolo to intenzívne," uviedol kapitán Contreras. Novinárom sa predstavil iba pod svojou hodnosťou a priezviskom. Podľa neho sa Ukrajinci vrátia domov "s veľmi akceptovateľnými znalosťami" o tankoch Leopard."Hoci ide o odlišné tanky, veľa systémov sa zhoduje, čo veci uľahčilo. To spolu s motiváciou, ktorú si vojaci priniesli, a ich túžbou učiť sa, ich veľmi dobre pripravilo na obnovenie boja," uviedol Contreras.

18:23 Kyjev v pondelok odmietol tvrdenia Tbilisi, že Ukrajina zasahuje do vnútropolitickej situácie Gruzínska vyjadrovaním sa k protivládnym protestom."Gruzínski predstavitelia opakovaním ruskej propagandy takmer slovo po slove obvinili Ukrajinu z prípravy štátneho prevratu v Gruzínsku a zo zatiahnutia krajiny do vojny s Ruskom," uviedol hovorca ukrajinskej diplomacie Oleh Nikolenko.

"Kategoricky odmietame takéto narážky, ktoré nemajú nič spoločné s realitou," dodal s tým, že "gruzínski predstavitelia hľadajú nepriateľa na nesprávnom mieste". Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa počas minulotýždňovej vlne demonštrácií Gruzíncom poďakoval, že mávali aj ukrajinskými vlajkami a zaželal im, aby ich demokratické snahy boli úspešné. Gruzínsky premiér Irakli Garibašvili vyzval Zelenského, aby nezasahoval do vnútropolitickej situácie v Gruzínsku.

17:45 Rusko súhlasilo s predĺžením dohody o vývoze obilnín z ukrajinských čiernomorských prístavov iba o ďalších 60 dní. V pondelok to uviedol námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Veršinin. "Ruská strana... nemá námietky proti ďalšiemu predĺženiu 'Čiernomorskej obilnej iniciatívy' po uplynutí jej platnosti 18. marca, ale len o 60 dní," oznámil Veršinin v stanovisku ruskej diplomatickej misie v Ženeve po rokovaniach na pôde OSN.

Čiernomorská obilná iniciatíva medzi Ruskom a Ukrajinou, ktorú pomohli vlani v júli sprostredkovať Turecko a OSN, obsahuje dve dohody.Jedna umožňuje vývoz obilnín, ktoré v ukrajinských čiernomorských prístavoch zablokovala vojna. Druhá má uľahčiť export ruských obilnín a hnojív bez ohľadu na sankcie uvalené na Moskvu za rozpútanie vojny na Ukrajine.

17:20 Volodymyr Zelenskyy zverejnil nové fotografie z prvej línie. "Ukrajina dosiahla najväčšiu národnú jednotu vo svojej histórii. Ukrajina zjednotila svet. Ukrajinci inšpirujú stovky ďalších národov spôsobom, akým bránia svoju krajinu a slobodu," napísal.

16:55 Inštalácia systémov protivzdušnej obrany sa začala v ďalších piatich okresoch MoskvyNové systémy protivzdušnej obrany sa objavili na severe a severovýchode Moskvy, sú inštalované v oplotených priestoroch. Systémy sa objavili na experimentálnych poliach Akadémie Timiryazev a v rezervácii "Losiny Ostrov" v okrese Bogorodskoye. Boli tam nainštalované raketové systémy zem-vzduch S-400, píše The Insider.

Ďalšie miesto pre systémy protivzdušnej obrany ministerstva obrany bolo umiestnené na skládke Salaryevo. Na východe sa budujú dve lokality, v Izmaylovskom parku a na juhovýchode v okrese Pechatniki. V januári bolo nainštalovaných päť systémov protivzdušnej obrany v centre Moskvy a dva v blízkosti vojenského letiska Ostafievo a obchodného letiska Gazprom-Avia.

16:30 Najmenej jednu obeť si vyžiadal ruský raketový útok na školu v meste Avdijivka v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Uviedol to v pondelok vedúci kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak. Jermak na sociálnej sieti bez bližších podrobností napísal, že ruské sily vypálili na budovu školy dve rakety.

Rusko sa už niekoľko mesiacov snaží ovládnuť celé územie Donbasu na východe Ukrajiny, ktorý pozostáva z Doneckej a Luhanskej oblasti. Oba administratívne celky Moskva vlani v septembri nezákonne anektovala na základe výsledkov kontroverzných a medzinárodne neuznaných referend.
 

16:22 Na súde v Moskve sa v pondelok začal za zatvorenými dverami súdny proces s väzneným opozičným politikom Vladimirom Kara-Murzom. Je obvinený z vlastizrady a hrozí mu 20 rokov väzenia. Kara-Murza (41), ktorý má v Rusku štatút tzv. zahraničného agenta, je vo vyšetrovacej väzbe od apríla minulého roku.

Pôvodne bol vzatý do väzby na 15 dní za kladenie odporu polícii. Zároveň sa proti nemu začalo konanie za šírenie dezinformácií o ruskej armáde. Neskôr pribudli podozrenia z vlastizrady a z účasti na činnosti nežiaducej organizácie, ktorou je nadácia Otvorené Rusko. Dôvodom obvinenia zo šírenia dezinformácií o ruskej armáde bol Kara-Murzov prejav v Snemovni reprezentantov amerického štátu Arizona, v ktorom sa postavil proti vojne rozpútanej Ruskom na Ukrajine.

16:04 Ruský prezident Vladimir Putin sa stretol s čečenským vodcom Ramzanom Kadyrovom a hovoril s ním o konflikte na Ukrajine.Počas stretnutia povedal Kadyrov, že jeho čečenskí bojovníci si úspešne plnia svoje povinnosti v "zóne špeciálnej vojenskej operácie" a plnia všetky rozkazy až do dosiahnutia víťazstva.

Šéf Kremľa preto požiadal Kadyrova, aby poďakoval čečenským vojakom bojujúcim na Ukrajine. Kadyrov je jedným z neochvejných zástancov vojenskej invázie Ruska na Ukrajinu. Vlani dokonca uviedol, že jeho traja synovia vo veku 14, 15 a 16 rokov čoskoro zamieria na Ukrajinu, aby tam bojovali na frontovej línii. V minulosti tiež vyzval Moskvu, aby zvážila na Ukrajine použitie jadrových zbraní s nízkou účinnosťou.

15:30 V Chersonskej oblasti bude zavedený predĺžený zákaz vychádzania.Guvernér Chersonskej oblasti Oleksandr Prokudin uviedol, že v Chersonskej oblasti bude na päť dní zavedený predĺžený zákaz vychádzania. Zákaz vychádzania potrvá od 17:00 hod. do 6:30 od 13. do 17. marca.

15:00 Obec Bilohorivka v Luhanskej oblasti, o ktorú sa už niekoľko mesiacov vedú tvrdé boje.

14:22 Čínsky prezident Si Ťin-pching má čoskoro telefonovať s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, a to vôbec prvýkrát od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu. Ich video-hovor sa má uskutočniť zrejme po tom, ako Si Ťin-pching na budúci týždeň navštívi Moskvu. S odvolaním sa na nemenované zdroje dobre oboznámené so situáciou o tom v pondelok informoval denník The Wall Street Journal (WSJ).

Niektoré z citovaných zdrojov uviedli, že plánované stretnutie čínskeho lídra s ruskými prezidentom Vladimirom Putinom aj video-hovor so Zelenským odzrkadľujú snahy Pekingu zohrávať aktívnejšiu úlohu v rámci snáh o ukončenie vojny na Ukrajine.

Čína sa nedávno ponúkla na sprostredkovanie mierových rozhovorov medzi Ruskom a Ukrajinou. Táto iniciatíva však na Západe vyvolala skeptickú reakciu vzhľadom na diplomatickú podporu Ruska zo strany Pekingu, pripomenula agentúra Reuters.

14:00 Ruskí útočníci zaútočili na dedinu Znob-Novgorodsky v regióne Sumy. Jedna osoba zomrela a štyria boli zranení.

13:30 Čínsky prezident Si Ťin-pching má čoskoro telefonovať s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, a to vôbec prvýkrát od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu. Ich video-hovor sa má uskutočniť zrejme po tom, ako Si Ťin-pching na budúci týždeň navštívi Moskvu. S odvolaním sa na nemenované zdroje dobre oboznámené so situáciou o tom v pondelok informoval denník The Wall Street Journal (WSJ). 

13:00 Oficiálne: EÚ poskytne prvé hodnotenie pokroku Ukrajiny v pristúpení k EÚ v máji.

12:30 Európska únia bude konať tak, aby zvýšila produkciu munície určenej pre Ukrajinu zo závodov 15 priemyselných skupín v 11 krajinách Európy. Uviedol to v pondelok eurokomisár pre vnútorný trh EÚ Thierry Breton, ktorý by v tejto súvislosti mal v priebehu tohto týždňa pricestovať aj na Slovensko, informuje spravodajca TASR.

12:00 Zavraždený vojak Oleksandr Matsievsky bol občanom Moldavska, informovalo ministerstvo zahraničných vecí krajiny.

11:30 Exilová líderka bieloruskej opozície Sviatlana Cichanovská označila bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka za "komplica" Kremľa v útočnej vojne proti Ukrajine, informuje TASR na základe správy agentúry DPA.

"Plní všetky rozkazy (ruského prezidenta Vladimira) Putina," povedala Cichanovská v pondelok pre nemecký rozhlas Deutschlandfunk (DLF). Ako dodala, bez Lukašenkovho súhlasu by ruské útoky na Ukrajinu neboli možné. Alexandr Lukašenko podľa nej kúsok po kúsku predáva Kremľu nezávislosť svojej krajiny.

11:00 FSB zadržala obyvateľa Chabarovska "za vlastizradu". Propagandisti píšu, že žena údajne financovala ozbrojené sily Ukrajiny.

10:30 Gruzínsky premiér Irakli Garibašvili vyzval ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, aby nezasahoval do vnútpolitickej situácie v Gruzínsku. Vyjadril sa tak po minulotýždňovej vlne protestov v Gruzínsku, ktorým Zelenskyj vyjadril podporu. TASR informuje v pondelok na základe správy agentúry Reuters. Zelenskyj sa počas demonštrácií Gruzíncom poďakoval za to, že mávali aj ukrajinskými vlajkami a zaželal im, aby ich demokratické snahy boli úspešné. 

"Ak osoba, ktorá je vo vojne... odpovedá na deštruktívne konanie niekoľkých tisícov ľudí tu v Gruzínsku, ide o priamy dôkaz, že táto osoba je zapojená, motivovaná spraviť niečo aj tu, (niečo) zmeniť," povedal Garibašvili v nedeľnom rozhovore pre gruzínsku televíziu IMEDI na margo Zelenského podpory protestov v Tbilisi. 

10:00 Britské ministerstvo obrany vo svojej pondelňajšej správe tvrdí, že príslušníci ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny začali najnovšie viesť "kariérne rozhovory" na stredných školách s cieľom získavať nových "bojovníkov" na Ukrajinu. 

Vagnerovcom podľa stanice Sky News pravdepodobne v ostatnom čase zakázali verbovať bo bojov na Ukrajine odsúdencov z ruských väzníc, a to pretrvávajúce spory s Kremľom. Práve z väzníc pritom Vagnerova skupina mnohých bojovníkov, ktorým sľubovali, že po skončení kontraktu budú prepustení na slobodu.

9:30 Konflikt medzi ruským ministerstvom obrany a súkromnou vojenskou organizáciou známou ako Vagnerova skupina pravdepodobne dosiahol svoj vrchol, keď v bojoch o ukrajinské mesto Bachmut zahynuli tisícky vagnerovcov, uviedol v pondelok americký Inštitút pre štúdium vojny ISW. TASR správu prevzala z denníka The Guardian. Ruské ministerstvo obrany podľa ISW "v súčasnosti uprednostňuje elimináciu Vagnerovej skupiny na bojisku v Bachmute", čo spomaľuje ruský postup v oblasti.

9:15 V moskovskom regióne v noci horel sklad, plocha požiaru bola 4320 m².

9:00 Spojené štáty vrátili Ukrajine historické predmety ukradnuté na Ruskom okupovaných ukrajinských územiach, informovala v nedeľu stanica Rádio Sloboda (RFE/RL). Ukrajinské veľvyslanectvo v USA vo svojom vyhlásení zverejnenom na sociálnych sieťach spresnilo, že príslušníci americkej colnej a pohraničnej ochrany na newyorskom letisku Johna F.Kennedyho zadržali tieto historické a kultúrne pamiatky pri pokuse o ich nelegálny dovoz do USA.

8:45 Ruská invázia na Ukrajinu mala "devastačné" účinky na ukrajinské deti umiestnené v rôznych inštitúciách, pričom tisícky z nich boli premiestnené na Moskvou okupované územia alebo priamo do Ruska, upozornila v pondelok ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW).

V správe HRW sa uvádza, že vojna zdôraznila naliehavú potrebu reformy systému na Ukrajine, kde bolo pred inváziou v rôznych inštitúciách umiestnených viac než 105 000 detí. Tento počet bol vôbec druhý najvyšší v Európe, hneď po Rusku, informuje agentúra AFP.

8:30 Ukrajinské sily odrazili 12. marca 102 ruských útokov v piatich oblastiach, uvádza správa generálneho štábu

8:00 "Situácia v okolí Bachmutu zostáva zložitá. Útočné jednotky Wagnerovej skupiny postupujú z viacerých smerov, snažia sa prelomiť našu obranu a postúpiť do centrálnej časti mesta, "citovala Sýrskeho ukrajinská mediálna platforma Military Media Center. "Všetky pokusy nepriateľa o dobytie mesta sú odrážané delostrelectvom, tankmi a ďalšími palebnými prostriedkami. Obrana pevnosti pokračuje! "dodal.

7:30 Aktuálne Bakhmut.

7:00 Ráno v Rusku došlo k výbuchom v regióne Belgorod, miestne ruské úrady hlásili prácu protivzdušnej obrany, osoba bola zranená.

Viac o téme: VojnaRuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu