Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Čína potvrdila 53 nezvestných alebo mŕtvych po februárovom závale v uhoľnej bani

Záchranári a baníci pred vstupom do uhoľnej bane
Záchranári a baníci pred vstupom do uhoľnej bane (Zdroj: TASR/AP Photo/Devanya Zianisa)

PEKING - Po februárovom závale v povrchovej uhoľnej bani na severe Číny je "nezvestných alebo mŕtvych" celkovo 53 ľudí. Potvrdili to miestne úrady, čím sa pátracie a záchranné práce zrejme skončili. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

V bani v autonómnej oblasti Vnútorné Mongolsko sa 22. februára zrútil 180 metrov vysoký svah a zasypal desiatky ľudí a vozidiel. Záchranári najprv našli šesť živých ľudí a rovnaký počet tiel.

Ministerstvo pre mimoriadne situácie požadovalo "maximálne úsilie" na záchranu 47 nezvestných robotníkov. V utorok však potvrdilo, že dva týždne po incidente sa už nenašli žiadni ľudia, a teraz sa treba sústrediť na to, aby sa podobné nešťastie nezopakovalo.

"Poučenie z tejto situácie je mimoriadne hlboké. V ďalšej fáze bude prevencia závažných havárií jednou z hlavných priorít našej práce," povedal šéf ministerstvo pre mimoriadne situácie Wang Siang-si. Príčiny nešťastia vyšetruje polície a niekoľko osôb bolo zadržaných.

Minister prisľúbil, že sa bude usilovať posilniť bezpečnostné opatrenia, odhaliť skryté nebezpečenstvá a podporiť automatizáciu v rizikových odvetviach. Autonómna oblasť Vnútorné Mongolsko je v Číne kľúčovým regiónom pre ťažbu uhlia a iných nerastných surovín. Podľa kritikov však táto činnosť vážne narušila tamojšiu pôvodnú krajinu tvorenú horami, trávnatými stepami a púšťami.

Viac o téme: ObeteUhoľná baňaČína
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu