Streda29. máj 2024, meniny má Vilma, zajtra Ferdinand

Kouchner v Alžírsku rokuje o Stredomorskej únii

(Zdroj: SITA)

ALŽÍR 12. mája (SITA/AFP) - Francúzsky minister zahraničia Bernard Kouchner navštívil v pondelok Alžírsko, kde s predstaviteľmi krajiny rokuje o vytvorení Stredomorskej únie.

Na programe Kouchnerovej návštevy je stretnutie s alžírskym kolegom Muradom Medelcím a prezidentom Abdelazízom Buteflikom. Definitívne stanovisko by mal 13. júla oficiálne prezentovať francúzsky prezident Nicolas Sarkozy na summite kandidátskych krajín na členstvo v Stredomorskej únii.

Projekt Európskej únie, ktorý chladne prijali niektorí partneri Francúzska, má za cieľ zlepšenie obchodnej, dopravnej a energetickej spolupráce medzi juhoeurópskymi krajinami a krajinami nachádzajúcimi sa v okolí Stredozemného mora ako Maroko, Sýria, Izrael a Turecko.

Nezávislý alžírsky denník Ddžazaír News uviedol, že Alžírsko si dá tri podmienky na vstup do Stredomorskej únie: Francúzsko musí priznať zločiny spáchané v Alžírsku počas koloniálnej nadvlády, musia sa ukončiť spory o Západnú Saharu a docieliť spravodlivé riešenie palestínskej otázky. Nie je logické, aby Izrael bol súčasťou únie, keďže je pôvodcom všetkých problémov na Blízkom Východe, píše denník.

V interview pre alžírsku tlačovú agentúru APS v nedeľu Kouchner povedal, že "Francúzsko ráta s Alžírskom pri založení Stredomorskej únie ako s hlavným partnerom."

Prezident Sarkozy chce plán vzniku Stredomorskej únie predložiť po prevzatí predsedníctva v EÚ 1. júla. Nemecká kancelárka Angela Merkelová sa proti projektu postavila s tvrdením, že ak na jeho financovanie budú použité prostriedky EÚ, všetky členské štáty by mali mať možnosť sa na ňom zúčastniť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu