Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Abcházski rebeli zostrelili ďalšie špionážne lietadlo

MOSKVA 12. mája (SITA/AFP) - Rebeli z gruzínskej separatistickej provincie Abcházsko v pondelok zostrelili ďalšie bezpilotné lietadlo, informovala ruská tlačová agentúra Interfax.

Podľa agentúry, citujúcej regionálneho šéfa obrany Meraba Kišmaria, lietadlo zostrelila abcházska vzdušná obrana v blízkosti čiernomorského mesta Očamčira. Kým abcházski predstavitelia deklarovali za posledné dva mesiace šesť zostrelených gruzínskych bezposádkových lietadiel, Gruzínsko informovalo len o jednom. Vládni predstavitelia sa k poslednému prípadu zatiaľ nevyjadrili.

Napätie v Gruzínsku sa zvýšilo od vydania dekrétu, v ktorom dnes už bývalý ruský prezident Vladimir Putin prisľúbil separatistickým regiónom zvýšenú podporu. Abcházsko a Južné Osetsko, ktoré sa odtrhli od centrálnej gruzínskej vlády počas vojny začiatkom 90-tych rokov, existujú fakticky ako nezávislé štáty so silnou ekonomickou a diplomatickou podporou Moskvy. Prozápadne orientovaný gruzínsky prezident Michail Saakašvili prisľúbil obnovu vládnej kontroly v oboch regiónoch, pričom Moskvu obviňuje z podpory separatizmu. Po februárovom vyhlásení kosovskej nezávislosti Abcházsko a Južné Osetsko vyzvali medzinárodné spoločenstvo, aby uznalo ich odtrhnutie od Gruzínska. Nejednotnosť Gruzínska bola jedným z hlavných dôvodov, prečo členské krajiny NATO odmietli na aprílovom summite v Bukurešti vstup Gruzínska do aliancie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu