Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

USA odsúdila nečinnosť Bezpečnostnej rady OSN: Reaguje na raketové testy Severnej Kórei

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP)

NEW YORK - Spojené štáty v noci na utorok odsúdili "nebezpečnú nečinnosť" Bezpečnostnej rady (BR) OSN v súvislosti s testmi balistických striel, ktoré v uplynulých dňoch uskutočnila Severná Kórea. Informuje o tom správa z agentúry AFP.

KĽDR v pondelok vypálila dve balistické strely krátkeho doletu. Stalo sa tak necelých 48 hodín po tom, čo Pchjongjang odpálil medzikontinentálnu balistickú raketu, ktorá dopadla do výlučnej ekonomickej zóny Japonska. Severná Kórea aj vlani uskutočnila rekordný počet testov zbraní a balistických striel, ktoré by mali byť schopné potenciálne zasiahnuť nielen Južnú Kóreu, ale aj Spojené štáty.

USA Biden dokumenty tajné dom
Zobraziť galériu (3)
USA Biden dokumenty tajné dom

"Aj napriek vlaňajšiemu bezprecedentnému počtu raketových testov KĽDR nás dvaja stáli členovia BR OSN prinútili mlčať," uviedla veľvyslankyňa Spojených štátov pri OSN Linda Thomasová-Greenfieldová. Odkazovala tak na právo veta, ktoré v máji 2022 využili Rusko a Čína pri hlasovaní o rezolúcii, ktorá mala na Pchjongjang uvaliť nové sankcie. 

Výsledok hlasovania. OSN považuje ruské obsadenie častí Ukrajiny za nelegálne.
Zobraziť galériu (3)
Výsledok hlasovania. OSN považuje ruské obsadenie častí Ukrajiny za nelegálne.  (Zdroj: SITA/AP/Bebeto Matthews)

Nečinnosť Bezpečnostnej rady OSN je viac než hanebná

"Nečinnosť BR OSN je viac než hanebná. Je nebezpečná," upozornila veľvyslankyňa. Dodala, že "takéto zlyhania len podporujú KĽDR v ďalších raketových testoch bez strachu z dôsledkov". Thomasová-Greenfieldová tiež poznamenala, že vďaka sankciám, ktoré boli na KĽDR uvalené v roku 2017, táto krajina "takmer na päť rokov upustila od väčších provokácií a zapájala sa do dialógu s krajinami Západu".

Viac o téme: RaketyNečinnosťUSAČínaBalistické strely
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu