Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Hrozivá séria lavín v strednej Ázii prináša tragické následky: O život prišlo už takmer 20 ľudí

Ilusračné foto
Ilusračné foto (Zdroj: Reprofoto - Youtube.com)

DUŠANBE - Na 19 stúpol počet mŕtvych po lavínach, ktoré v posledných dňoch postihli Tadžikistan, malý hornatý štát v strednej Ázii. V pondelok to oznámili tamojšie úrady, na ktoré sa odvolala tlačová agentúra AFP.

"Od 15. do 19. februára bolo zaznamenaných 200 lavín, sedem zosuvov pôdy a šesť pádov skál," uviedli pohotovostné služby vo vyhlásení. "V lavínach prišlo o život 19 našich občanov," dodali. Tadžikistan, najchudobnejšia krajina zo všetkých bývalých sovietskych republík, je náchylná na prírodné katastrofy.

Takmer všetky obete žili v autonómnej oblasti Horný Badachšán, ktorá hraničí s Afganistanom, Čínou a Kirgizskom a obklopuje ju pohorie Pamír. Jeho štíty presahujú výšku 7000 metrov. Táto izolovaná oblasť predstavuje približne polovicu územia Tadžikistanu, ale žijú tam len dve percentá z 9,5 milióna obyvateľov krajiny.

Prezidentovi vyjadril sústrasť aj sám Putin

Prezident Emomali Rachmon, ktorý je pri moci tri desaťročia, dostal sústrastné odkazy od lídrov krajín bývalého Sovietskeho zväzu, ako aj od ruského prezidenta Vladimira Putina a iránskeho prezidenta Ebráhíma Raísího.

Viac o téme: LavínaMŕtvyTadžikistan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu