Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Výsledkom rokovaní 18.000-stranový spis

SOUL - Americká delegácia sa vo štvrtok vrátila do Soulu po návšteve v Kórejskej ľudovodemokratickej republike (KĽDR), ktorej cieľom bolo ukončiť pat v dlhotrvajúcich vyjednávaniach o jadrovom programe tejto komunistickej krajiny.

Delegácia, ktorú viedol splnomocnenec amerického ministerstva zahraničia Sung Kim, pricestovala z Pchjongjangu cez prísne stráženú hranicu medzi oboma Kóreami a priniesla so sebou spisy obsahujúce informácie o severokórejských jadrových aktivitách. Informoval o tom fotograf agentúry AFP.

Sung Kim a ďalší traja členovia delegácie priniesli celkovo sedem škatúľ, ktoré obsahovali 18 000 strán pojednávajúcich o severolórejskom nukleárnom programe. Materiály, ktoré Sungovi Kimovi poskytol Pchjongjang, použijú na preskúmanie minulých severokórejských nukleárnych aktivít, uviedol novinárom hovorca ministerstva zahraničných vecí USA Sean McCormack.

Medzinárodné rokovania o ukončení nukleárnych aktivít Kórejskej ľudovodemokratickej republiky už mesiace stagnujú potom, čo Pchjongjang nedodržal koncoročný termín zastavenia a zverejnenia svojich jadrových programov, ktoré prisľúbil výmenou za energetickú pomoc a spoluprácu v bezpečnostnej a diplomatickej oblasti.

Podľa USA Severná Kórea stále nezodpovedala otázky o údajnom utajenom obohacovaní uránu na zbrojné účely a možnej jadrovej spolupráce so Sýriou.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu