Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Vladimira Putina chráni tajný tím: Jeho imidž dostáva zabrať! Tieto príspevky o ňom sú zakázané

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

MOSKVA - Ruský federálny mediálny strážca poveril svojich zamestnancov ochranou Vladimira Putina pred mémami, ktoré ho vykresľujú ako plešatého trpaslíka, kraba alebo Hitlera. Vyplýva to zo správ o úniku informácií z vládnej agentúry Roskomnadzor, ktorá je zodpovedná za blokovanie materiálov o prebiehajúcej invázii na Ukrajine a akýchkoľvek znevažujúcich príspevkov o ruskom prezidentovi.

Únik viac ako dvoch miliónov dokumentov, o ktorom informovali iStories, nemecké noviny Süddeutsche Zeitung a ďalšie médiá, odhalil, že Roskomnadzor mal za úlohu byť Putinovým osobným strážnym psom, ktorý sa venuje vystopovaniu každého, kto ho kritizuje. Informácie z agentúry sú odovzdávané Putinovej administratíve a ruským orgánom činným v trestnom konaní. V správe sa uvádza, že jednotka s viac ako tisíc zamestnancami sa špecializuje na sledovanie obsahu siahajúceho od špekulácií o Putinovom zdraví až po mémy, ktoré zosmiešňujú jeho imidž, píše denník The Kyiv Independent

Rusi útočia na Kyjev kamikadze dronmi (archívne video)

Rusi útočia na Kyjev kamikadze dronmi (Zdroj: Facebook/Phillip E Hill)

Dokumenty agentúre unikli prostredníctvom skupiny bieloruských hackerov, ktorým sa podľa ich slov koncom roka 2022 podarilo prelomiť internú sieť Roskomnadzoru a skopírovať rozsiahlu zbierku interných údajov. Tie boli odovzdané nezávislým ruským novinárom, ako aj spomínaným nemeckým novinám a ďalším západným spravodajským organizáciám, ktoré tento týždeň zverejnili svoje zistenia.

Stovky ľudí kontrolujú mémy o Putinovi

Podľa nezávislej ruskej spravodajskej stránky iStories sa zamestnanci Roskomnadzoru prihlasujú každé ráno o 8:30, aby prehľadali internet a hľadali akúkoľvek aktivitu, ktorá by mohla ohroziť Putina a jeho imidž. Jeden z uniknutých dokumentov opisuje formát, ktorý nazýva Putina krabom. V tomto prípade je prezidentova tvár často spojená s telom kraba, kedy obrázok býva neraz doplnený textom: "Putin je krab". Ide o odkaz na jeho výrok o tom, že v rokoch 2000 až 2008 ako prezident pracoval "ako otrok". Slová "otrok" a "krab" znejú v ruštine podobne, čo viedlo k objaveniu tejto internetovej prezývky ruského vodcu.

Medzi ďalšie zakázané mémy patria tie, ktoré prirovnávajú Putina k nacistickému diktátorovi Adolfovi Hitlerovi (nazývajú ho Putler) a tie, ktoré ho nazývajú "plešatým trpaslíkom" (Putin je vysoký 170 cm). Pracovníci agentúry majú tiež za úlohu vystopovať obsah, ktorý prirovnáva prezidenta k negatívnym postavám, ako sú pedofili a sérioví vrahovia, a tiež jeho vyobrazenia v pornografických scénach alebo ako homosexuála. Rusko už predtým zakázalo zobrazovanie Putina ako homosexuálneho klauna. 

S cieľom vystopovať kritiku Putina na internete iStories uviedli, že agenti Roskomnadzoru používajú Brand Analytics - softvér, ktorý monitoruje médiá a sociálne siete. Manuálne zadávajú heslá ako "bald dwarf' (plešatý trpaslík), "PutinVor", "Little Tsakhes", "chief corrupt official", 'Putler' a podobne.

Analýza zachytáva aj vnímanie Putina ruskou spoločnosťou

Z analýzy uniknutých informácií vyplýva aj to, že Putin bol najviac kritizovaný na internete koncom septembra v súvislosti s jeho čiastočnou mobilizáciou pre inváziu na Ukrajinu, v ktorej vyzval ďalších 300 000 vojakov, aby bojovali vo vojne. Prudký nárast kritiky taktiež zaznamenal okolo svojich sedemdesiatych narodenín a v období, kedy výbuch zasiahol Krymský most. 

Úniky naznačujú aj to, že ruský vyhľadávač a alternatíva Google - Yandex - filtrovali nelichotivé výsledky vyhľadávania o Putinovi a Kremli. Bývalý autor prezidentovho prejavu Abbas Gallyamov povedal, že cieľom online monitorovania je potlačiť nepokoje v krajine. "Ak vás nenávidia vaši vlastní ľudia, potom sa vás bezpečnostné sily v určitom bode jednoducho zbavia, budete pre nich nepotrební. Popularita má veľký význam pre vodcu vrátane Putina. Akýkoľvek režim môže byť udržateľný len vtedy, ak sa spolieha na podporu významnej skupiny voličov." Od vypuknutia vojny Roskomnadzor zasahoval proti prejavom nesúhlasu s ruskou inváziou. Tým, ktorí verejne protestujú proti vojne, hrozí až pätnásť rokov väzenia. 

Viac o téme: CenzúraVladimir PutinRoskomnadzorMém
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu