Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Harrisová na Nicholsovom pohrebe vyzvala Kongres: Má schváliť policajnú reformu

Viceprezidentka USA Kamala Harrisová
Viceprezidentka USA Kamala Harrisová (Zdroj: TASR/Saul Loeb/Pool Photo via AP)

MEMPHIS - Americká viceprezidentka Kamala Harrisová vyzvala americký Kongres, aby schválil dlhoočakávanú policajnú reformu. Urobila to počas príhovoru na pohrebe Afroameričana Tyrea Nicholsa, ktorý zomrel v januári na následky bitky od policajtov v Memphise. TASR správu prevzala z agentúry AP.

 Na stredajšom pohrebe sa zúčastnili príbuzní a priatelia toto muža. "Smútime spolu s vami a obyvatelia našej krajiny s vami smútia tiež," povedala Harrisová. Zbitie Nicholsa počas dopravnej kontroly označila za násilný čin, ktorý bol v rozpore s poslaním polície zaisťovať verejnú bezpečnosť. Americký Kongres vyzvala, aby s ohľadom na tento aj ďalšie podobné prípady konečne schválil reformu policajných zložiek. "Nesmieme to odkladať...," povedala.

Tyrea Nicholsa zastavila polícia 7. januára pre údajný dopravný priestupok

Viceprezidentka konkrétne vyzývala členov amerického Kongresu na prijatie návrhu zákona, ktorý predložila Demokratická strana v reakcii na násilnú smrť Afroameričana Georgea Floyda z mája 2020. Tzv. George Floyd Justice and Policing Act bol predložený už pred dvoma rokmi - vo februári 2021.

Podľa navrhovateľov by mal zamedziť pochybeniam pri výkone policajnej služby policajtov, eliminovať rasizmus a používanie nadmernej sily. Zákon ešte v ten istý rok schválila Snemovňa reprezentantov, ale pre nesúhlas republikánov sa ho nepodarilo odsúhlasiť v Senáte.

Videozáznam z následného zákroku zachytáva, ako piati policajti tmavej pleti do Nicholsa kopú a udierajú ho päsťami bez ohľadu na jeho nárek. O tri dni neskôr Nichols zomrel v nemocnici. Piatich policajtov v súvislosti s prípadom prepustili zo služby a obvinili z vraždy.
 

Viac o téme: PohrebUSAKamala Harrisová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu