Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Obrovská tragédia u našich susedov: Auto sa zrazilo s vlakom! Neprežili dve deti

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

OSTRAVA - Po sobotňajšej zrážke vlaku s osobným autom na prejazde v Ostrave-Třeboviciach zomreli dve deti, ktoré išli v aute. Prevádzka na trati medzi Opavou a Ostravou bola kvôli nehode dlhšie ako štyri hodiny prerušená. ČTK to oznámila policajná hovorkyňa Soňa Štetínská.

Nehoda sa stala o 10.10 h. Prvé informácie hovorili o tom, že zdravotníci ošetrovali niekoľko zranených. "Aktuálne sa dá povedať, že v súvislosti s udalosťou došlo k úmrtiu dvoch neplnoletých osôb z vozidla," povedala pred 13:00 Štetínska.

Tragická nehoda na zastávke v Bratislave (Zdroj: FB/Polícia SR - Bratislavský kraj )

Hovorca Železničnej inšpekcie Martin Drápal uviedol, že nehoda sa stala na železničnom priecestí zabezpečenom svetelnou výstražnou signalizáciou bez závor a do auta narazil rýchlik idúci z Olomouca do Ostravy. "Predbežne boli škody na vlaku odhadnuté na 100 000 korún a na osobnom automobile na 200 000 korún. Drážna inšpekcia začala vlastné šetrenie tejto mimoriadnej udalosti vrátane spracovania záverečnej správy," uviedol Drápal.

Hovorca hasičov Lukáš Popp uviedol, že hasiči ihneď po príchode zaistili havarované auto proti požiaru a súčasne zahájili resuscitáciu dvoch detí, ktoré už boli z auta vonku. "Po príchode záchranárov hasiči v resuscitácii pokračovali spoločne. Po niekoľkých "dlhých" minútach hasiči pomohli s transportom oboch detí do pripravených sanitných vozidiel, kde opäť spoločne so zdravotníkmi pokračovali v resuscitácii," uviedol Popp. Životy detí sa ale napriek všetkej snahe nepodarilo zachrániť.

 

Tragická nehoda v Ostravě Zdravotnická záchranná služba zasahovala v sobotu 21. ledna dopoledne u tragické dopravní...

Posted by Zdravotnická záchranná služba Moravskoslezského kraje on Sunday, January 22, 2023

Okrem detí bol v aute len vodič, ktorý pri nehode utrpel zranenie a taktiež mu musel poskytnúť posttraumatickú starostlivosť psychológ. "Vo vlaku cestovalo zhruba sedem desiatok cestujúcich, nemám informácie o žiadnom zranení. Vykonaná dychová skúška u rušňovodiča bola s negatívnym výsledkom," uviedla Štetínska.

Policajti boli na mieste až do popoludňajších hodín, spoločne s hasičmi a pracovníkmi Železničnej inšpekcie a Správy železníc. "Sme v podstate na začiatku preverovania celej udalosti, kedy bude nasledovať ďalšie zhromažďovanie a vyhodnocovanie informácií. Policajti budú vychádzať aj zo zadaných znaleckých posudkov. S ohľadom na charakter udalosti poskytovali policajti psychologickú starostlivosť dotknutým osobám," uviedla Štetínská. Vyjadrovať sa k príčine nehody by podľa nej bolo predčasné.

Nehoda sa stala medzi vlakovými stanicami Třebovice a Svinov. České dráhy medzi Ostravou-Svinovom a Dehylovom zaviedli náhradnú autobusovú dopravu.

Ide o tohtoročnú najtragickejšiu nehodu na železnici v krajine. V minulom roku na železnici, v metre a na lanových, trolejbusových i električkových dráhach v Česku zomrelo 249 ľudí, o 43 viac ako v roku 2021. Vo viac ako 80 percentách prípadov išlo o ľudí, ktorí vstúpili pred vlak na koľaje. Jednou z najväčších vlakových nehôd bola 27. júna zrážka pendolina s lokomotívou v Bohumíne na Karvinsku, ktorú neprežil rušňovodič a zranených bolo päť ľudí.

Viac o téme: NehodaAutoDetiVlakObeteZrážkaOstrava
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu