Pondelok17. jún 2024, meniny má Adolf, zajtra Vratislav

Ozbrojení muži uniesli dve japonské turistky

(Zdroj: SITA)

Ozbrojení jemenskí kmeňoví bojovníci uniesli v stredu v regióne Marib dve japonské turistky a ich miestneho sprievodcu, informovali miestne úrady.

Obe ženy a ich vodič sa stali rukojemníkmi počas cesty k starodávnemu mestu Marib, údajnému sídlu legendárnej kráľovnej zo Sáby, ktoré je jedným z hlavných magnetov pre návštevníkov krajiny. Jeden policajt utrpel zranenia počas zrážky s ozbrojencami pri pokuse oslobodiť zajatcov.

Únoscovia pravdepodobne patrili ku kmeňu Muaili, uviedli úrady.

V Jemene, odkiaľ pochádza vodca al-Kájdy Usáma bin Ládin, došlo v posledných rokoch k viacerým útokom na cudzincov. Al-Kájda sa prihlásila k zodpovednosti za samovražedný útok, pri ktorom zahynulo v októbri 2000 v strategickom prístave Aden 17 amerických námorníkov. Brigády Jund al-Jemen sa prihlásili k predchádzajúcim útokom na belgických a španielskych turistov.

Zložitú situáciu v jednej z najchudobnejších krajín sveta ešte väčšmi zhoršuje šiitské povstalecké hnutie na hornatom severozápade, ktoré si od roku 2004 vyžiadalo tisícky obetí.

Jemen je zaplavený zbraňami a podľa štatistík na jedného obyvateľa pripadajú takmer tri strelné zbrane. Posledné obdobie sa nieslo v znamení pouličných nepokojov pre zvyšovanie cien potravín, ale aj náboru do armády na juhu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu