Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Hrozivé podozrenie: Posilňujúca vakcína proti omikronu môže súvisieť s týmto život ohrozujúcim zdravotným stavom

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON/PRAHA - Americký bezpečnostný monitorovací systém upozornil, že posilňujúca dávka bivalentnej vakcíny proti covidu-19 upravená na typ vírusu omikron amerického výrobcu liekov Pfizer Inc (PFE.N) a jeho nemeckého partnera BioNTech by mohla súvisieť s určitým typom mozgovej mŕtvice u starších dospelých. Podľa tlačovej agentúry Reuters to vyplýva z predbežných údajov, ktoré analyzovali americké zdravotnícke úrady. Iné štúdie podobný problém nehlásia.

V Európe bolo podľa údajov Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv (SÚKL) podaných bivalentných vakcín asi 16,1 miliónov dávok. V ČR sa jej začalo očkovať v septembri minulého roka, zdravotníci podali vyše 410-tisíc dávok.

Eurokomisárka vyzvala na účasť na onkoskríningoch i očkovanie proti COVID-19 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Americké Stredisko pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) a Americká lieková agentúra FDA v piatok informovali o odhalení možného bezpečnostného problému, keď ľudia starší ako 65 rokov mali väčšiu pravdepodobnosť, že dostanú 21 dní po očkovaní posilňujúcou dávkou Pfizer/BioNTech cievnu mozgovú príhodu, v porovnaní s dňami 22. až 44.

Články o úmrtiach počas klinických skúšok vakcíny Pfizer sú zavádzajúce
Zobraziť galériu (3)
Články o úmrtiach počas klinických skúšok vakcíny Pfizer sú zavádzajúce  (Zdroj: TASR/AFP)

Cievna mozgová príhoda, ľudovo mozgová mŕtvica, je spôsobená upchatím tepien, ktoré privádzajú krv do mozgu.

FDA a CDC zároveň upozornili, že ďalšie veľké štúdie aj záznamy z iných krajín tento bezpečnostný problém neodhalili. Celá záležitosť podľa nich vyžaduje ďalšie skúmanie. O podobných prípadoch mŕtvic neinformovalo ani Európske stredisko pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC), ani české úrady. Českí lekári aj sami očkovaní ľudia môžu hlásiť podozrenie na nežiaduce účinky SÚKL. Ten predtým zverejňoval ich zhrnutie každý mesiac, v súčasnej dobe ako u iných vakcín raz ročne v spravodajcovi.

Hrozivé podozrenie: Posilňujúca vakcína
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Spoločnosti Pfizer a BioNTech vo svojom vyhlásení uviedli, že boli informované o správach týkajúcich sa možnej súvislosti mozgových príhod u ľudí starších ako 65 rokov s očkovaním ich vakcínou. "Ani Pfizer, ani BioNTech, ani CDC či FDA neodhalili podobné zistenia v mnohých ďalších monitorovacích systémoch v USA a na celom svete a neexistujú žiadne dôkazy, ktoré by viedli k záveru, že cievna mozgová príhoda súvisí s používaním vakcín proti covidu-19 od týchto spoločností," dodali Pfizer s BioNTechom.

Nežiaduce účinky sledujú európske úrady aj výrobca. Medzi známymi nežiaducími účinkami opisujú bolesť v mieste vpichu, bolesť hlavy alebo svalov, únavu či zimnicu. Veľmi zriedkavo sa objavili aj prípady zápalu srdcového svalu, najmä u mladých mužov, zaznamenané boli aj prípady obrny lícneho nervu alebo silného menštruačného krvácania.

Viac o téme: OčkovanieKoronavírusOmikronPfizer/BoNTech
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu