Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

V Kábule zastrelili neznámi ozbrojenci bývalú afganskú poslankyňu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Ebrahim Noroozi, File)

ISLAMABAD - V hlavnom meste Afganistanu Kábul v noci na nedeľu neznámi ozbrojenci zastrelili bývalú poslankyňu Mursal Nabízadovú a jej osobného strážcu. TASR správu prevzala z agentúr DPA a AFP, ktoré sa odvolali na miestnu políciu.

Nabízadová bola členkou afganského parlamentu vo vláde podporovanej USA, ktorú radikálne hnutie Taliban v auguste 2021 zvrhlo. Pri útoku bol zranený aj jej brat. Motív oboch vrážd, ktoré sa odohrali v noci v Nabízadovej dome, nebol zatiaľ jasný, povedal policajný hovorca.

V Afganistane od návratu Talibanu k moci vzrástol počet záhadných vrážd mladých žien. Bývalá politička sa však stala terčom vôbec po prvý raz, píše DPA. Mnoho afganských politikov a političiek odišlo po návrate Talibanu k moci z Afganistanu, ale Nabízadová sa v krajine rozhodla zostať.

Približne pred štyrmi mesiacmi sa objavila so zakrytou tvárou v relácii miestnej televízie a povedala, že spolupracuje s mimovládnou organizáciou. Hovorila o reštriktívnych opatreniach Talibanu voči právu žien na vzdelanie a prácu.

Viac o téme: PoslankyňaKábulAfganistanMursal Nabízadová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu