Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

AKTUÁLNE V Nepále havarovalo lietadlo, na palube bolo 72 ľudí: Tragédia si vyžiadala už najmenej 68 obetí

Na palube bolo 72 ľudí Zobraziť galériu (3)
Na palube bolo 72 ľudí (Zdroj: SITA/AP Photo/Ashish Puri)

KÁTHMANDU - V Nepále sa v nedeľu zrútilo lietadlo so 72 ľuďmi na palube, informuje agentúra AFP. Lietadlo sa zrútilo neďaleko letiska v meste Pokhara v centrálnom Nepále, východne od metropoly Káthmandu. Vrak začal po páde na zem horieť. "Na palube bolo 68 pasažierov a štyria členovia posádky... Záchrana pokračuje, momentálne nevieme, či existujú preživší," povedal hovorca Yeti Airlines Sudaršan Bartaula pre agentúru AFP. Najmenej 16 obetí si dnes ráno vyžiadala havária lietadla v Nepále. Uviedla to agentúra Reuters s odvolaním sa na hovorcu armády.

"Všetky záchranné zložky sa teraz sústreďujú na uhasenie ohňa a záchranu cestujúcich," povedal miestny predstaviteľ Gurudutta Dhakal. Nepálsky letecký priemysel zaznamenal v posledných rokoch veľký rozmach, keď prepravuje čoraz viac tovarov a ľudí medzi ťažko dostupnými oblasťami, rastie aj množstvo turistov a horolezcov zo zahraničia. Pre nedostatočné školenia personálu a technickú údržbu však nedosahuje bezpečnostné štandardy vyspelých krajín. EÚ preto zakázala všetkým nepálskym leteckým dopravcom vstup do svojho vzdušného priestoru.

Letiská v himalájskej krajine tiež patria medzi najodľahlejšie a aj skúsení piloti mávajú problémy pri štarte či pristávaní na dráhach uprostred zasnežených hôr. Prevádzkovateľom lietadiel chýba infraštruktúra na presné predpovede počasia, pričom počasie sa môže v horách rýchlo meniť a obmedzovať letové podmienky.

Nehoda si vyžiadala 16 obetí

Stroj spoločnosti Yeti Airlines so 72 ľuďmi na palube, medzi ktorými bolo desať cudzincov, smeroval podľa serveru The Kathmandu Post z metropoly Káthmándú do mesta Pokhara, kde sa zrútil. Na záberoch z miesta nešťastia, kde záchranárom pomáhajú civilisti, sú vidieť plamene stúpajúce z trosiek. Príčina nehody zatiaľ nie je známa.List The Kathmandu Post napísal, že lietadlo havarovalo medzi medzinárodným letiskom v Pokáre a starým letiskom v tomto meste. Jedno z videí zverejnených na twitteri naznačuje, že sa tak stalo pri pristávacom manévri.

Pokhara je vyhľadávanou turistickou destináciou a nachádza sa asi 200 kilometrov severozápadne od Káthmándú.Na území Nepálu leží osem zo 14 svetových osemtisícoviek vrátane najvyššej hory sveta Mount Everest. V krajine s veľmi hornatým terénom a rýchlymi zmenami počasia sú letecké havárie relatívne časté. Viaceré letiská ležia v miestach, kam sa možno len ťažko dostať iným dopravným prostriedkom.

Nepálsky premiér Pušpa Kamál Dahal zvolal mimoriadne zasadnutie vlády

Lietadlo spoločnosti Yeti Airlines, ktorý odštartoval so 72 ľuďmi na palube z Káthmándov, dnes havarovalo v nepálskom meste Pokhara. Záchranári zatiaľ podľa úradov v troskách našli 40 tiel. Hovorca leteckej spoločnosti citovaný agentúrou Reuters informoval, že v lietadle cestovalo desať cudzincov. Zástupca letiska však uviedol vyšší počet cudzincov: päť Indov, štyroch Rusov, dvoch Juhokórejčanov a po jednom človeku z Írska, Austrálie, Francúzska a Argentíny. Ide podľa Reuters o najhoršie letecké nešťastie v Nepále za posledných päť rokov.

AKTUÁLNE V Nepále havarovalo
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Bikram Rai)

Nepálsky premiér Pušpa Kamál Dahal zvolal mimoriadne zasadnutie vlády. Na záchranných prácach sa podieľa na 300 policajtov a tiež príslušníci armády, povedal agentúre DPA hovorca polície. Na záberoch z miesta nešťastia sú vidieť plamene stúpajúce z trosiek. Nepálska televízia ukázala tiež zábery davov ľudí, ktorí sa v blízkosti havárie zhromaždili.List The Kathmandu Post napísal, že lietadlo havarovalo medzi medzinárodným letiskom v Pokáre a starým letiskom v tomto meste. Jedno z videí zverejnených na twitteri naznačuje, že sa tak stalo pri pristávacom manévri. Pokhara je vyhľadávanou turistickou destináciou a nachádza sa asi 200 kilometrov severozápadne od Káthmándú.

AKTUÁLNE V Nepále havarovalo
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Bikram Rai)

Dvojmotorové lietadlo ATR 72 bolo podľa webovej stránky FlightRadar24 staré 15 rokov. Medzi 72 ľuďmi na palube boli štyria členovia posádky a dvaja dojčatá, uviedol hovorca leteckej spoločnosti. Zhusta používaný stroj vyrába spoločný podnik Airbusu a talianskej spoločnosti Leonardo. Aerolinky Yeti majú podľa svojho webu vo flotile šesť takýchto strojov.V Nepále sa nachádza osem zo 14 svetových osemtisícoviek vrátane najvyššej hory sveta Mount Everest. V krajine s veľmi hornatým terénom a rýchlymi zmenami počasia sú letecké havárie relatívne časté. Viaceré letiská ležia v miestach, kam sa možno len ťažko dostať iným dopravným prostriedkom.

Dnešná havária je najsmrteľnejšia od marca 2018, keď sa pri pristátí v Káthmándú zrútilo turbovrtuľové lietadlo Dash 8 spoločnosti US-Bangla, ktoré letelo z Dháky. Podľa služby Aviation Safety Network vtedy zahynulo 51 zo 71 ľudí na palube.

Aktualizované 12:23 Podľa najnovších údajov nepálskeho úradu pre civilné letectvo si havária vyžiadala najmenej 68 obetí. Počet obetí rýchlo rastie, ale čísla uvádzané rôznymi zdrojmi sa líšia. Hovorca leteckej spoločnosti v aktualizovanom vyhlásení uviedol, že na palube cestovalo 15 cudzincov: päť Indov, štyria Rusi, dvaja Juhokórejčania a po jednej osobe z Írska, Austrálie, Francúzska a Argentíny.

Khum Bahadur Chhetri pozoroval lietadlo zo strechy svojho domu a agentúre Reuters opísal dráhu stroja pred haváriou. "Videl som, ako sa lietadlo trasie, pohybuje sa doľava a doprava a potom sa zrazu jeho nos prudko naklonil a stroj spadol," povedal. Dodal, že miestni obyvatelia odviezli dve osoby do nemocnice. "Polovica lietadla leží na svahu," povedal agentúre Reuters Arun Tamu, miestny obyvateľ, ktorý prišiel na miesto nehody niekoľko minút po páde lietadla. "Druhá polovica spadla do rokliny rieky Seti," dodal. Záchranári majú problém dostať sa na druhé z miest.

Dvojmotorové lietadlo ATR 72 malo 15 rokov a podľa webovej stránky FlightRadar24 bolo vybavené starým transpondérom - zariadením na vysielanie identifikačných znakov. Flotila lietadiel Yeti pozostáva zo šiestich takýchto strojov vrátane toho, ktorý havaroval, uvádza sa na webovej stránke leteckej spoločnosti. Spoločnosť sa označuje za popredného domáceho dopravcu. Vlastní aj spoločnosť Tara Air a obe spolu ponúkajú "najširšiu sieť leteckých spoločností" v Nepále, uviedla spoločnosť Yeti.Európska únia zakázala nepálskym leteckým spoločnostiam vstup do svojho vzdušného priestoru od roku 2013 s odvolaním sa na bezpečnostné obavy.

Na palube havarovaného lietadla v Nepále nemali byť žiadni občania SR

a palube havarovaného lietadla v Nepále sa podľa dostupných informácií nenachádzali žiadni občania SR. TASR to potvrdili z komunikačného odboru Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR. "Veľvyslanectvo SR v Dillí s Honorárnym konzulátom SR v Nepále situáciu naďalej monitorujú," priblížili z ministerstva. V Nepále sa v nedeľu počas pristávania zrútilo do rokliny lietadlo so 72 ľuďmi na palube, zahynulo najmenej 68 ľudí.

Viac o téme: HaváriaLietadloNepál
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu