Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Polícia po útoku na vládne budovy zatkla stovky osôb: Joe Biden vpád označil za šokujúci

Demonštranti vtrhli do budovy Najvyššieho súdu v Brazílii Zobraziť galériu (7)
Demonštranti vtrhli do budovy Najvyššieho súdu v Brazílii (Zdroj: SITA/AP)

BRASÍLIA - Polícia v brazílskom hlavnom meste Brasília zatkla stovky osôb po tom, ako v nedeľu podporovatelia exprezidenta Jaira Bolsonara vtrhli do vládnych budov a žiadali zosadenie súčasného prezidenta Luiza Inácia Lulu da Silvu. TASR o tom informuje na základe správ agentúry DPA a stanice CNN.

Ibaneis Rocha, guvernér federálneho dištriktu, na Twitteri uviedol, že zadržaných bolo najmenej 400 osôb. Bezpečnostné zložky pátrajú po ďalších účastníkoch týchto útokov a budú pokračovať v zatýkaní, uviedol v nedeľu večer na tlačovej konferencii brazílsky minister spravodlivosti Flávio Dino.

Lídri viacerých krajín Latinskej Ameriky vyjadrili podporu Lulovi da Silvovi

Úrady zasahovali voči výtržníkom v budove Národného kongresu, Najvyššieho súdu a v prezidentskom paláci. Brazílske bezpečnostné zložky po niekoľkých hodinách opätovne získali nad vládnymi budovami kontrolu, píše DPA. Na mieste boli príslušníci poriadkovej polície na koňoch a bezpečnostné zložky využívali aj vodné delá, slzotvorný plyn a helikoptéry.

Vrtuľník letí nad palácom Planalto po tom, čo ho prepadli a poničili prívrženci brazílskeho bývalého prezidenta Jaira Bolsonara
Zobraziť galériu (7)
Vrtuľník letí nad palácom Planalto po tom, čo ho prepadli a poničili prívrženci brazílskeho bývalého prezidenta Jaira Bolsonara  (Zdroj: SITA/AP)
Vtrhnutie exprezidentových priaznivcov do vládnych budov v nedeľu slovne odsúdili predstavitelia USA, EÚ i francúzsky prezident Emmanuel Macron. Americký prezident Joe Biden útok označil za "šokujúci". Lídri viacerých krajín Latinskej Ameriky vyjadrili podporu Lulovi da Silvovi.

Bolsonaro bol prezidentom Brazília od januára 2019 do januára tohto roka. V druhom kole prezidentských volieb 30. októbra 2022 ho tesne porazil Lula da Silva. Bolsonaro koncom roka opustil Brazíliu a odcestoval do štátu Florida v USA.

Protesty v Brazílii
Zobraziť galériu (7)
Protesty v Brazílii  (Zdroj: SITA/AP)

Viac o téme: BrazíliaVpádZatknutieBolsonaroLula da Silva
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu