Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Počet obetí cyklónu v Barme závratne stúpa

(Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Ničivý cyklón Nargis, ktorý v piatok zasiahol Barmu (Mjanmarsko), zabil viac ako 22 tisíc ľudí, pričom 41 tisíc ich je nezvestných. Oznámila to v utorok štátna televízia.

"Podľa poludňajších informácií v provincii Iravadi zahynulo 21 793 ľudí a 40 695 ich je nezvestných, zatiaľ čo v provincii Rangún zomrelo 671 ľudí , 670 ich utrpelo zranenia a ďalších 359 je nezvestných," uviedla televízia.


Indickí meteorológovia tvrdia, že susednú Barmu varovali pred hrozbou cyklónu. Úrady v Barme dostali údaje o smerovaní cyklónu, jeho intenzite a všetkých dôležitých parametroch 48 hodín predtým, ako prírodný živel krajinu zasiahol. Oznámil to v utorok Indický meteorologický ústav.


Podľa koordinátorky pre kanceláriu World Vision v Rangúne Ťij Minn môžu dôsledky víkendového cyklónu spôsobiť väčšie škody ako ničivé vlny tsunami v roku 2004. Kresťanská humanitárna organizácie World Vision, jedna z mála medzinárodných organizácii, ktoré majú povolenie vo vojensky riadenej krajine pôsobiť, uvádza, že jej záchranné tímy našli najviac postihnuté oblasti v beznádejnom stave a videli polia posypané telami obetí cyklónu. "Z vrtuľníkov videli mŕtve telá, je to strašné. Dokonca aj z takej výšky je to otrasné," uviedla Ťij Minn. "Dôsledok cyklónu môže byť katastrofálnejší ako tsunami z dôvodu limitovaného počtu záchranárov. Očití svedkovia tvrdia, že v oblasti sú tisícky ľudí bez základných potrieb ako voda, potrava, prístrešky. Počasie sa v súčasnej dobe otepľuje a ľudia sú zúfalí," dodala.


Humanitárny tím OSN štyri dni po ničivom cyklóne stále čaká na vydanie víz do krajiny. "Momentálne máme zostavený päťčlenný tím pre riešenie katastrof, ktorý v Bangkoku čaká na svoje víza," povedala Elisabeth Byrsová, hovorkyňa Úradu OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA).


Cyklón Nargis, ktorý cez víkend zasiahol Barmu, je jednou z najvážnejších prírodných katastrof, ktoré za posledné storočie zasiahli ázijský kontinent. Chronológia najničivejších búrok, ktoré zasiahli svet za posledné dve desaťročia.

Apríl 1991 - Bangladéš: Cyklón nasledovaný rozsiahlymi povodňami pripravil o život 138 000 ľudí.

November 1991 - Filipíny: Cyklón Thelma zabil vyše 6000 ľudí.

Október - november 1998 - Stredná Amerika: Hurikán Mitch pripravil o život vyše 9000 ľudí. Najväčšie straty na životoch boli v Hondurase a Nikarague.

Október 1999 - India: Cyklón pripravil o život najmenej 10 000 obyvateľov štátu Orissa.

September 2004 - Haiti: Najmenej 2000 obetí tropickej búrky Jeanne.

August 2005 - USA: Hurikán Katrina si vyžiadal vyše 1500 obetí a zdevastoval mesto New Orleans.

November 2007 - Bangladéš: Cyklón Sidr pripravil o život vyše 4400 ľudí.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu