Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Posledné slová emeritného pápeža Benedikta XVI.: Čo povedal svojej ošetrovateľke?

Emeritný pápež Benedikt XVI.
Emeritný pápež Benedikt XVI. (Zdroj: SITA)

VATIKÁN – Na pápežský stolec zasadol ako prvý pápež nemeckého pôvodu. Okrem toho bol po 600 rokoch prvým pápežom, ktorý sa vzdal svojho úradu. Odišiel v posledný deň roku 2022. Aké boli jeho posledné myšlienky, s ktorými sa podelil so svojou ošetrovateľkou?

archívne video

Boris Kollár k úmrtiu emeritného pápeža Benedikta XVI. (Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa)

I keď Benedikt XVI. počas svojho pontifikátu nenavštívil Slovensko, v roku 1992 ešte ako kardinál odslúžil svätú omšu v bratislavskom Dóme sv. Martina. Pre zdravotný stav sa musel vzdať svojho úradu. Až do konca svojho života žil v ústraní vo Vatikáne. Benedikt XVI. opustil tento svet ako emeritný pápež dňa 31. decembra 2022. Ako informuje New York Post, posledné slová, ktoré vyslovil, počula ošetrovateľka, ktorá sa o neho starala každý deň.

Na verejnosť sa však dostala infomácia o posledných slovách emeritného pápeža z úst jeho dlhoročného tajomníka. S touto skutočnosťou ho oboznámila už spomínaná opatrovateľka. Arcibiskup Georg Gaenswein ju citoval so slovami: "Pane, milujem ťa." Okrem toho spomenul, že podľa opatrovateľky urobil Benedikt toto krátke vyhlásenie asi o 3:00 ráno v deň, kedy zomrel. "Slabým, ale zreteľným hlasom mal povedať túto jednu vetu v taliančine. Ja som tam síce nebol, ale verím jej," vyjadril sa Gaenswein na adresu zdravotnej sestry pre vatikánske médiá. 

Gaenswein, nemecký prelát, žil vo vatikánskom kláštore, kde býval od roku 2013 aj Benedikt. Vatikán informoval, že pápež František mu vzdal úctu hneď po telefonáte od Gaensweina, ktorý mu túto smutnú udalosť oznámil. Emeritný pápež Benedikt XVI. mal zomrieť o 9:30 miestneho času. 

František sa modlil za Benediktov prechod do neba a vyjadril uznanie za jeho službu hlavy katolíckej cirkvi, ktorá trvala osem rokov. "Dnes zverujeme našej blahoslavenej Matke nášho milovaného emeritného pápeža Benedikta XVI., aby ho sprevádzala na jeho ceste z tohto sveta k Bohu," vyjadril sa pápež František v modlitbe za Benediktov prechod do neba. Telo emeritného pápeža bude až do štvrtkového rána ležať v Bazilike sv. Petra. Informoval o tom rímsky prefekt Bruno Frattasi.

Viac o téme: Posledné slováOšetrovateľkaBenedikt XVI.Vatikán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu