Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Benedikt XVI. sa vo svojom poslednom liste ospravedlnil všetkým, ktorí prežili zneužívanie v cirkvi

Na archívnej snímke z 22. júna 2020 emeritný pápež Benedikt XVI.
Na archívnej snímke z 22. júna 2020 emeritný pápež Benedikt XVI. (Zdroj: TASR/Sven Hoppe/dpa-Pool/dpa)

VATIKÁN – Emeritný pápež Benedikt XVI., ktorý v sobotu zomrel v kláštore vo Vatikáne vo veku 95 rokov sa vo svojom poslednom zverejnenom liste ospravedlnil obetiam zneužívania v cirkvi a poďakoval Bohu a rodičom za svoj život.

V testamente uviedol, že je vďačný za svoj život z mnohých dôvodov. Poďakoval Bohu, že ho dobre viedol celý život, vyjadril vďaku svojim rodičom, ktorí mu podľa jeho slov dali „život v ťažkej dobe“ a poďakoval aj sestre za nezištnú pomoc a svojmu bratovi za „jasnosť úsudku“, informovalo CNN.

Novoročný prejav českého premiéra Petra Fialu (Zdroj: Facebook/Petr Fiala)

Emeritný pápež Benedikt bol známy svojím konzervatívnejším postojom k interrupciám a homosexualite ale jeho pôsobenie bolo zatienené aj prípadmi sexuálneho zneužívania v cirkvi. V apríli v roku 2019 povedal k tejto téme, že "problémy v cirkvi spôsobila zrejme sexuálna revolúcia v 60. rokoch a liberalizácia morálneho učenia cirkvi". V januári v roku 2020 sa musel dištancovať od knihy, ktorú verejnosť považovala za ohováranie jeho nástupcu, pápeža Františka, za iný názor. Benedikt bol v nej uvedený ako spoluautor, ale údajne sa podieľal len na určitej časti textu. Kniha podporovala stáročnú tradíciu kňazského celibátu v katolíckej cirkvi.

V liste, ktorý Vatikán zverejnil vo februári 2022 sa Benedikt ospravedlnil všetkým, ktorí prežili zneužívanie: „Opäť môžem všetkým obetiam sexuálneho zneužívania vyjadriť svoju hlbokú hanbu, hlboký zármutok a úprimnú prosbu o odpustenie“. Benedikt sa stal prvým pápežom, ktorý sa po takmer 600 rokoch vzdal svojej funkcie namiesto doživotného úradu. Bol zvolený v roku 2005 po smrti Jána Pavla II.

 

Viac o téme: Benedikt XVI.Cirkevúmrtie pápeža
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu