Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Severná Kórea podľa Soulu odpálila smerom do mora tri balistické rakety

Strely uleteli asi 350 kilometrov
Strely uleteli asi 350 kilometrov (Zdroj: SITA/AP Photo/Lee Jin-man)

SOUL - Severná Kórea odpálila tri balistické rakety krátkeho doletu do mora východne od Kórejského polostrova. S odvolaním sa na juhokórejskú armádu o tom v noci na dnes informovali svetové agentúry. Je to ďalší z bezprecedentného počtu raketových testov, ktoré Pchjongjang tento rok vykonal, podotkla agentúra Reuters.

Juhokórejský zbor náčelníkov štábu vo svojom vyhlásení uviedol, že dnes ráno miestneho času detekoval tri odpaly zo severokórejského územia južne od hlavného mesta KĽDR Pchjongjangu. Japonské ministerstvo obrany oznámilo, že strely uleteli asi 350 kilometrov, kým dopadli blízko východného pobrežia Kórejského polostrova. Zdá sa, že dopadli mimo výlučnej ekonomickej zóny Japonska a nie sú hlásené žiadne škody, uviedol japonský rezort obrany podľa agentúry Kjódó.

"Severokórejské odpálenie balistických rakiet je závažnou provokáciou, ktorá podkopáva mier a stabilitu na Kórejskom polostrove aj v medzinárodnom spoločenstve," uviedol juhokórejský zbor náčelníkov štábu, ktorý test odsúdil ako porušenie rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN. Indicko-tichomorské veliteľstvo americkej armády reagovalo vyhlásením, že najnovšie odpaly nepredstavujú bezprostrednú hrozbu pre americký personál alebo územie, ani pre spojencov Washingtonu. Zároveň zdôraznilo destabilizujúci dopad severokórejského zbrojného programu, píše agentúra Reuters.

Napätie sa zvýšilo

Severná Kórea tento rok napriek medzinárodným zákazom a sankciám podnikla viacero raketových testov, vrátane testu medzikontinentálnej balistickej rakety schopnej zasiahnuť Spojené štáty. Podľa juhokórejskej agentúry Jonhap tento rok KĽDR odpálila skúšobne asi 70 balistických striel. Naposledy tak urobila 23. decembra. Niektorí experti sa domnievajú, že Pchjongjang rozšírený arzenál nakoniec využije na to, aby sa domáhal zmiernenia sankcií a ďalších ústupkov zo strany Washingtonu.

Napätie na Kórejskom polostrove sa v poslednom čase zvýšilo. V pondelok juhokórejská armáda detekovala nad svojím územím severokórejské drony, proti ktorým vyslala stíhačky a bojové vrtuľníky. Severná Kórea týmto spôsobom narušila juhokórejský vzdušný priestor prvýkrát od roku 2017. V piatok Južná Kórea uskutočnila skúsený test rakety v súvislosti so svojím úsilím umiestniť vo vesmíre zariadenie, pomocou ktorého by lepšie monitorovala dianie v KĽDR, podotkli agentúry AP a Reuters.

Viac o téme: KĽDRJužná KóreaBalistické strely
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu