Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Izrael má po štyroch rokoch opäť obsadený veľvyslanecký post v Turecku

Izraelský prezident Jicchak Herzog
Izraelský prezident Jicchak Herzog (Zdroj: TASR/AP Photo/Manuel Balce Ceneta, File))

ANKARA - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v utorok prijal poverovacie listiny od novej izraelskej veľvyslankyne v Turecku Irit Lilianovej. Tá bola doteraz chargé d'affaires izraelského veľvyslanectva. Izrael bude mať v Ankare zastúpenie na veľvyslaneckej úrovni po štvorročnej prestávke spôsobenej diplomatickou roztržkou, informuje agentúra Reuters.

Vzťahy medzi oboma krajinami sa začali zlepšovať v priebehu tohto roka. V rámci tohto procesu navštívil na jar Ankaru izraelský prezident Jicchak Herzog. O opätovnom nadviazaní stykov na úrovni veľvyslancov sa obe strany dohodli v auguste. Po novembrových parlamentných voľbách v Izraeli sa k moci vrátil niekdajší premiér Benjamin Netanjahu a s Erdoganom sa dohodol na "spolupráci na vytvorení novej éry vzťahov" na základe rešpektu k záujmom oboch strán.

Vzťahy medzi krajinami sú narušené už vyše desať rokov

Izrael a Turecko boli kedysi blízkymi regionálnymi spojencami. Ich vzťahy sú však už viac než desať rokov narušené. Ankara v roku 2010 vyhostila izraelského veľvyslanca v reakcii na izraelskú raziu na humanitárnej lodi pri Gaze, počas ktorej zahynuli desiati tureckí občania. Diplomatické styky obnovili v roku 2016, avšak Turecko o dva roky neskôr stiahlo svojho veľvyslanca z Izraela a vyhostilo izraelského veľvyslanca z Ankary. Reagovalo tým na zásah izraelských jednotiek v Gaze, ktorý si vyžiadal množstvo obetí z radov Palestínčanov.

Viac o téme: VeľvyslanecTureckoIzraelRecep Tayyip Erdogan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu