Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Naplní sa hrozivý scenár? Rusi pripravujú evakuáciu obyvateľov v blízkosti Záporožskej jadrovej elektrárne

Záporožská jadrová elektráreň Zobraziť galériu (2)
Záporožská jadrová elektráreň (Zdroj: SITA/AP Photo, File)

ENERGODAR – Rusko sa rozhodlo pre "ochranu" obyvateľstva v kritickej oblasti okolo jadrovej elektrárne v Záporoží. Všetkých ľudí sa bude snažiť evakuovať južnejšie, na polostrov Krym. Okrem toho už pred niekoľkými dňami uzavrelo hlavné dopravné úseky v tejto oblasti. Celý západný svet sa obáva najhoršieho, a to možného útoku na elektráreň a začiatku jadrovej vojny.

Obyvatelia Energodaru, dočasne obsadeného mesta na Ukrajine, sa už taktiež dočkali evakuácie, ktorú organizujú Rusi na vojnou zmietanom území. Problém je však v tom, že ide o oblasť, ktorá sa nachádza neďaleko Záporožskej jadrovej elektrárne. Ako informuje sprotyv Rusi zámerne zatvárajú nemocnice, lekárne a evakuujú štátne orgány z oblasti, aby ešte viac sťažili život domácemu obyvateľstvu.

Následne je občanom ponúknutá možnosť opustiť svoje domovy s tým, že im bude poskytnutá peňažná kompenzácia. Cieľom Ruska je podľa odboja vyvolať klamlivý obraz obyvateľstva, ktoré uteká a hromadne opúšťa krajinu. Má ísť o propagandu, ktorej cieľom je deformovať demografické zloženie obyvateľov Ukrajiny.

"Okupanti sa pripravujú na evakuáciu Energodaru. Miestna jadrová elektráreň (Záporožie) musí pripraviť autobusy. Plánuje sa odvoz ľudí do Džankoja (Krymský polostrov). Na začiatku je evakuácia dobrovoľná, no okupanti časom praktizujú nútené vysťahovanie," upresňuje odboj.

Evakuácia ľudí z Mariupoľu
Zobraziť galériu (2)
Evakuácia ľudí z Mariupoľu  (Zdroj: SITA/AP Photo/Felipe Dana)

Obsadili hlavné ťahy 

Ukrajinci sa odvolávajú na ruské obsadenie kontrolného bodu vo Vasylivke (Záporožie), cez ktoré mohli obyvatelia ešte prednedávnom slobodne cestovať. Rusi však zaviedli pre domáce obyvateľstvo špeciálne preukazy. Toto nariadenie je v platnosti od začiatku októbra, avšak preukazy začali Rusi vydávať neskôr. Navyše, po čase nemohli oblasť opustiť ani tí, ktorí preukaz vlastnili. Pred zavedením preukazov opúšťalo oblasť v priemere dvetisíc ľudí za deň. 

Viac o téme: EvakuáciaJadrová elektráreňZáporožieEnergodarVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu