Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Pircová Musarová zložila prísahu ako prvá žena v prezidentskom úrade

Nataša Pircová Musarová
Nataša Pircová Musarová (Zdroj: TASR/STA/Nebojsa Tejic )

ĽUBĽANA - Právnička Nataša Pircová Musarová (54) zložila vo štvrtok slávnostnú prísahu ako vôbec prvá prezidentka Slovinska. Úrad prevezme v piatok od svojho predchodcu Boruta Pahora. Informuje agentúra STA.

Počas slávnostného zasadnutia v Národnom zhromaždení pri príležitosti Dňa nezávislosti a jednoty sa v prísahe zaviazala, že bude dodržiavať ústavný poriadok a snažiť sa o prosperitu Slovinska. O jej víťazstve v druhom kole volieb 13. novembra rozhodla podpora 53,89 percenta voličov, čím porazila bývalého ministra zahraničných vecí Anžeho Logara. Volebná účasť bola 53,6 percenta. Nová prezidentka je politickým nováčikom, ale v Slovinsku je všeobecne známa.

Chce pokračovať v Pahorovom úsilí

Dve funkčné obdobia bola komisárkou pre prístup k verejným informáciám a niekoľko rokov bola televíznou moderátorkou. Známa je aj obhajovaním ľudských práv a právneho štátu a prácou pre bývalú prvú dámu USA Melaniu Trumpovú pochádzajúcu zo Slovinska. Jej úlohou bolo zabrániť komerčnému zneužívaniu Trumpovej mena. Pircová Musarová bude piatou hlavou štátu po Milanovi Kučanovi, Janezovi Drnovšekovi, Danilovi Türkovi a Borutovi Pahorovi. Kučan a Pahor odslúžili dve funkčné obdobia. Nová hlava štátu naznačila, že mieni pokračovať v Pahorovom úsilí v regióne západného Balkánu a sem povedie aj jej prvá cesta do zahraničia.

Chce podporiť aj snahu Slovinska stať sa nestálym členom Bezpečnostnej rady OSN. Ešte pred voľbami uviedla, že v prípade víťazstva bude "hlasom žien" v Slovinsku aj v zahraničí a pôsobila by ako "morálna autorita". "Prezident nemôže byť neutrálny... a nemať nijaký názor... Nikdy som sa nebála ozvať sa," povedala pre AFP.

Viac o téme: PrísahaPrezidentkaSlovinskoNataša Pircová Musarová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu