Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

V Rusku pochodovali komunisti, stúpenci aj kritici Kremľa

1. máj v Moskve
1. máj v Moskve (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Tisíce komunistov, príslušníkov hlavných politických strán a opoziční aktivisti uskutočnili včera v Rusku konkurenčné pochody pri príležitosti 1. mája.

Približne 30 tisíc ľudí sa zúčastnilo na zhromaždeniach na viacerých miestach Moskvy, uviedli predstavitelia polície. Členovia prokremeľskej strany Jednotné Rusko pochodovali po hlavnej moskovskej tepne s transparentmi, na ktorých boli nápisy "Hospodársky rast nielen pre bohatých", " Putin a Medvedev sú záchrancami vyššieho vzdelávania" a "Povedzte nie vyšším cenám". Líder komunistov Gennadij Zjuganov v rovnakom čase cez most smerom ku Kremľu viedol sprievod, v ktorom boli červené vlajky s kladivom a kosákom a portréty Lenina a Stalina. V Petrohrade sa niekoľko stoviek opozičných aktivistov chystalo pochodovať po hlavnej triede.


Pre mnohých Rusov po skončení sovietskej éry 1. máj stratil význam. Deň solidarity pracujúcich, počas ktorého sa demonštrovala sovietska sila, sa zmenil na rodinný sviatok, ktorým si väčšina ľudí predlžuje víkend.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu