Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

EÚ odsúhlasila udelenie štatútu kandidátskej krajiny Bosne a Hercegovine na vstup

Bosna a Hercegovina
Bosna a Hercegovina (Zdroj: Gettty Images)

BRUSEL - Členské štáty EÚ sa v utorok dohodli, že Bosne a Hercegovine udelia "štatút kandidátskej krajiny" na vstup do Únie. Nestabilná balkánska krajina sa tak dostala na začiatok dlhej cesty k členstvu v EÚ. Informuje o tom správa z tlačovej agentúry AFP, ktorá cituje diplomatické zdroje.

Ministri európskych záležitostí v Bruseli štatút kandidátskej krajiny odsúhlasili po tom, ako Európska komisia v októbri odporučila začať prijímací proces. Očakáva sa, že tento krok formálne podpíšu lídri EÚ na štvrtkovom samite v Bruseli. Bosna a Hercegovina sa spolu s Moldavskom a Gruzínskom uchádza aj o členstvo v Severoatlantickej aliancii. Podporu im v tejto súvislosti vyslovili členské krajiny NATO po stretnutí  ministrov zahraničných vecí koncom novembra v Bukurešti.

Obavy zo straty trpezlivosti pri čakaní

Európski lídri sa obávajú, že krajiny v južnom a východnom susedstve Severoatlantickej aliancie stratia trpezlivosť pri čakaní na členstvo v EÚ i NATO. Následne by mohli byť menej stabilné a zraniteľnejšie voči ruským a čínskym snahám o získanie vplyvu. Moldavsko aj Gruzínsko majú na svojom území odštiepenecké regióny okupované ruskými vojakmi. V Bosne a Hercegovine je pre etnické spory Srbov, Chorvátov a Moslimov dlhodobo politicky nestabilná situácia, pričom vnútropolitickú situáciu komplikuje aj zasahovanie zo strany Ruska.

Viac o téme: DohodaŠtatútBosna a HercegovinaKandidátska krajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu