Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Aktivisti vyzvali na trojdňové protesty: Chcú otriasť ekonomikou

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Markus Schreiber)

TEHERÁN - Aktivisti v Iráne vyzvali na novú vlnu protestov s cieľom spôsobiť ekonomické škody islamskej republike, ktorou už viac než dva mesiace zmietajú protivládne nepokoje, informuje agentúra DPA.

Aktivisti vyzvali Iráncov, aby počas nasledujúcich troch dní nenakupovali a zabránili tak cirkulácií peňazí v iránskom bankovom systéme. Do stredy by podľa nich malo zostať zatvorených čo najviac obchodov, predovšetkým v strediskách ekonomického života vo veľkých mestách. V Iráne prebiehajú celoštátne protesty vyvolané smrťou mladej Kurdky Mahsy Amíníovej, ktorá zomrela 16. septembra krátko po zatknutí teheránskou mravnostnou políciou za údajné porušenie pravidiel obliekania pre ženy.

Policajný motocykel horí počas protestu proti smrti mladej iránskej ženy Mahsá Amíníovej v centre Teheránu.
Zobraziť galériu (2)
Policajný motocykel horí počas protestu proti smrti mladej iránskej ženy Mahsá Amíníovej v centre Teheránu.  (Zdroj: TASR/AP/fotka získaná od osoby, ktorá nie je zamestnaná v Associated Press)

Pod šatkou, ktorá je známa pod pomenovaním hidžáb, jej totiž údajne bolo vidieť niekoľko prameňov vlasov. Výzva na novú vlnu protestov prišla po tom, čo iránske vedenie podľa generálnej prokuratúry údajne rozpustilo mravnostnú políciu. Pozorovatelia to však vo veľkej miere považujú za pokus o upokojenie demonštrantov pred hroziacimi trojdňovými protestmi, píše DPA.

Viac o téme: EkonomikaProtestyAktivistiIránSmrť Mahsy Amíníovej
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu